no brněnnským dialektem mluvím, jen když su v Brně a nebo když mluvím s brnákem, nemam stím trable,ale je fakt, že od te doby co jsem se vratila do Praglu, tak už neprotahuji, samotné se mi to nelíbí, trhá to opravdu uši.Jinak bývalý přítel byl ostravák, vím, jka mluví, žili jsme spolu v Brně,ale poku dvím, tak ostravštinu používal pouze v Ostravě.Jinak si děla samo srandu z toh, že pražákovi to trvá, než něco řekne.Ano z moraváka nikdy nevyprchá jeho rodný dialekt, i kydž bude žít v Práglu, člověk to hne dpozná,ale nemam ani nic proti Slovákům, mám tam příbuzenstvo a nema problémy jim rozumět,proč je nutit do češtiny?..oni nemají problem nám rozumět, bo u nich běžně běží v Tv filmy v češtině..to je spíš problém u nás, že se ke slověnštině stavíme s takovým odporem a je pravda, že děcka o 10 a více let mladší už jim dnes stěží rozumí a je to spíš smutné. Jo na Moravě a nejen tam všeobecně vládne pocit, že tady vPraze se mají všichni dobře a je tu líp,al ebohužel s tím nic neuděláme a někdy je lepší ty řeči ignorovat, bo nema smysl jim to vyvracet.Sranda je, že Brnáci nesnáší Pražáky,a Ostraváci Brnáky...
Předchozí