Ahoj Viktorie,
mam z Tveho clanku smisene pocity. Na jedne strane souhlasim s tim, ze rodice by meli mit urcitou kontrolu nad tim kdy a jake ockovani dite dostane. Na druhe strane mam pocit, ze brojis proti ockovani jako takovemu a s tim souhlasit nemuzu.
Ziju v zemi, kde je povinne ockovani, ale jeho rozsah je zrejme mnohem mensi, nez v CR a nektera ockovani jsou dobrovolna jako napr. Hepatitida B. Kdyz prisel cas na trojvakcinu zvanou v zahranici MMR, ktera byla spojena s autismem - sli jsme na jednotliva ockovani - ale ve snu by me nenapadlo ockovani proste vynechat.
Myslim, ze hodne veci povazujeme za samozrejmost. To, ze nasim detem nehrozi spala, prave nestovice, cerny kasel - ze vubec mame takovy luxus premyslet o tom, ze bychom ockovani vynechaly. Hodne jsem driv cestovala a videla velkou chudobu a matky, ktere sve deti nemohly pred nemocemi ochranit a ktere by rady vyuzily takove moznosti. Dneska se navic hodne cestuje, a prestoze se citis v CR bezpecna, nevis, kde muze cestu Tvemu diteti zkrizit nekdo, kdo ockovan nebyl.
Rozhodne jsem pro vetsi informovanost rodicu a jejich kontrolu nacasovani. Jestlize vyhlasis kampan na to, aby se nektera ockovani presunula na pozdejsi vek ditete s tim, ze cela sada ockovani bude ukoncena rekneme do tretiho roku ditete; aby se uz nikdy nestalo, ze dite dostane ockovani bez vedomi rodicu; aby rodice meli alternativu k multivakcinam - pak Te budu naprosto podporovat. Jestlize se ale budes snazit maminky presvedcit o tom, ze ockovani je skodlive a podporovat je v tom, aby ockovani uplne vynechaly, pak jsem tedy jednoznacne proti.
Nazev Tveho clanku je hodne emocionalni - prirovnani deti k ruske rulete mi jaksi pripomina marketinkove fanatiky ;-)). Byla bych radeji, kdyby jsi prisla s fakty - kolik % deti ma po ockovani snizenou imunitu, ktera ockovani se v zemich EU doporucuji pozdeji ve srovnani s CR, jake konkretni kroky navrhujes - petici na ministerstvo zdravotnictvi atd.
Nicmene Te prosim, abys nevyvolavala dojem, ze ockovani neni nutne, nebo ze detem skodi. Mohla bys nevedomky napachat vic skody nez uzitku.
Na zaver se jeste zamysli nad soucasnou situaci s ptaci chripkou, na kterou v Asii umiraji deti - kdyby virus skutecne zmutoval a vypukla pandemie - jak dlouho by ses rozmyslela, nez bys nechala sve deti ockovat? Nebo by ses spolehala, ze si s tim imunitni system Tvych deti (neoslabeny jinym ockovanim) poradi?
Preju Ti, at se podari dojit k nejakym rozumnym krokum a uspesne najit zlatou stredni cestu ve spolupraci mezi lekari a maminkami, na jejimz konci budou zdrave deti, ktere se nemusi bat nemoci.
Kimmy
Předchozí