Po přečtení článku mi trochu zatrnulo a v zásadě s ním nesouhlasím.
Je pravda, že existují hypotézy o vlivu přílišně sterilního prostředí a očkování na snižování imunity - autorka se táže na konkrétní případy... Co já jsem zatím četla v odborném tisku, tak například zvyšující se výskyt diabetu 1. typu se dává do souvilosti se snižujícím se výskytem průjmových onemocnění způsobených enteroviry, zvyšující se výskyt alergií se dává dokonce do souvislosti s nárůstem plně kojících matek /mateřské mléko obsahuje protilátky, takže imunita dítěte není stimulována/, očkování proti pertussi snad může u náchylných kojenců vyvolat SIDS /sy náhlého úmrtí kojenců/ atd. Neexistují však žádné průkazné studie, které by toto potvrzovaly. Jedná se zatím spíše o hypotézy. O pozitivním vlivu očkování však jednoznačné důkazy existují - řekla bych, že nejpádnějším je razantní snížení novorozenecké, kojenecké a vcelku dětské úmrtnosti za posledních řekněmě 50 let, na prvním místě v příčinách úmrtnosti byly totiž
infekce. Infekce se podařilo eliminovat systematickým očkováním populace a jistě i vývojem nových antibiotik, antivirotik atd.
Co dále vím je, že na koncin 80. let některé kraje přestaly povinně očkovat proti TBC a za několik let se pokorně vrátily k očkování, došlo totiž signifikantně ke zvýšení výskytu TBC právě v těchto krajích - apropo TBC je stále smrtelné onemocnění - i u nás.
Dále autorka uvádí, že za očkováním je finanční motivace firem vyrábějících vakcíny. Zajisté, že cílem každé farmaceutické firmy je zisk. Ale třeba já osobně jsem pro své první dítě "nadstandartní" vakcínu nepřiplácela a nebudu ji připlácet ani druhému. Jednak mě k tomu vedly důvody finanční, jednak standartní vakcíny považuji za dlouhodobě ozkoušené a bezpečné.
Shrnu-li to, jako matka i jako lékařka /specializace interna/ říkám OČKOVAT ANO!!
S pozdravem Olga F.
Předchozí