Ahoj. Jsem také matka a lékařka. Studovala jsem 2. lékařskou (pediatrickou) fakultu UK a o problémech vzniklých očkováním jsem se během studia dozvěděla hodně. Přesto jsem ani na moment nepochybovala o tom, jestli mám nechat svého syna oočkovat.
Nejdříve upozorním na chybu v jinak velmi dobře napsaném článku.
Autorka se v něm zmiňuje o tom, že očkování způsobilo u syna její kamarádky sníženou imunitu. Neexistuje ale žádný důkaz o tom, že by očkování způsobovalo sníženou imunitu.
V odborných kruzích se ale chystá změna očkovacího kalendáře, s kterou souhlasí jak lékaři léčičí TBC, tak lékaři věnující se pacientům s imunodeficity.
Očkování proti TBC (které se zatím provádí již v porodnici) bude pravděpodobně odloženo. Ale jistě se bude očkovat proti TBC před ukončením prvního roku života. Důvodem k tomuto odložení je právě zvyšující se procento děti s VROZENÝM imunodefektem (sníženou imunitou). U těchto dětí se jejich imunodefekt projeví právě po tomto očkování a způsobí komplikace očkování. Děti budou ale ihned v porodnici oočkovány proti jiným nemocem, aby se očkovací kalendář zbytečně neprodlužoval.
Děti s vrozeným imunodefektem nebudou proti TBC očkovány. K odložení tohoto očkování má dojít právě proto, aby se imunodefekt mohl projevit.
Já jsem ale velmi ráda, že můj syn byl oočkován proti TBC. Viděla jsem malé děti s TBC, jedno na pitevním stole ...
Diskuze kolem očkování tedy probíhají i v odborných kruzích. Očkování záchránilo miliony životů. Moc ráda bych sebe i syna nechala oočkovat i proti neštovicím. Bohužel se eradikace nepodařila. Moc ráda bych sebe i svého syna nechala oočkovat proti "ptačí chřipce".
To, že jsme zapomněli, jakou strašnou nemocí jsou spalničky, neznamená, že zvýšená teplota třeba i několik dní u našich děti, je důvodem neočkovat.
Nechali by jste oočkovat své dítě proti "ptačí chřipce", kdyby jste věděli, že po tomto očkování bude mít komplikace?
Předchozí