Ahoj všechny smutné maminky s kočárky,
určitě vám neřeknu novinku, ale kdyby přece jen: existují oázy pro všechny utrápené matky, které mají stejný pocit, jako kdysi já, že jejich děti a jejich kočárky silně překážejí. Jsou to přece mateřská centra. Nevím, odkud je autorka článku o kočárcích (od nás z JM asi ne, i když tu taky máme Centrál Park, neochotné nebo nepříjemné matky - např. řvoucí a kouřící, a samozřejmě metro bez výtahu), ale nepochybuju, že něco v blízkosti najde. Trošku si připadám hloupě, jestli vysvětluju něco, co znáte - ale pro zatím neznalé: mateřské centrum není, probůh, žádná instituce, kde by vám "zkušené sestry" či jiné pracovnice dávaly rady typu "maminko, to musíte tohle a tohle..". Nikoliv! Je to opravdu místo pro setkávání rodičů na mateřské, tj. i tatínků, babiček apod. s dětmi (a dokonce i bez nich), vedené dobrovolně dalšími maminkami. Pokud se odvážítě vstoupit, garantuju vám skoro na 100 %, že tam najdete velkou hernu pro batolata, koutek pro miminka (přebalovátko, postýlka,...), sezení pro mamči + kuchyńka. Kočárky mají obvykle přístup až do předsíňky, kde klidně můžete nechat spící miminko. V našemv MC Domeček - tedy v bývalých prostorách - jsme dokonce měli i terasu (takovou tu přízemní, školkovou), kde nám děťátka spinkala a my jsme zatím byli vevnitř na kafíčku.
Koho nebaví jen tak sedět a krafat, určitě najdë pro sebe i svou ratolest činnost - mateřská centra obvykle nabízejí různá cvičeníčka pro rodiče s dětmi, kreslení, zpívání, jazyky, pro maminky keramiku nebo paličkování atd.
Zřejmě vám to nepomůže při cestě do metra, ale jinak tam najdete zpřízněné duše a po pár návštěvách dokonce možná i kamarádky. Moje zkušenost je taková, že jsem v Domečku nalezla jiné a mnohem sympatičtější bytosti, než jsem mohla na Jižňáku běžně vidět a slyšet. Omlouvám se za jakousi "nadřazenost", ale opravdu mne netěší vysedávat na pískovišti s matkami, které na sebe vzájemně pokřikují, dětí si skoro nevšimnou a probírají buď intimní život svých kamarádek, veškeré televizní seriály nebo reality show či slevy v katalozích. Ne, nejsem matka - intelektuálka, taky si ráda prohlížím zboží v letácích a Tv rovněž nezavrhuju , jenže: v Domečku jsem hrála dětem na klavír a zpívala s nimi, zapojila jsem se do jazykových kurzů a jen tak mimochodem nacházela pro své děti docela dobré kamarády. A tím jsem jim, doufám, dala o něco víc.
Přeju vám, abyste překonaly problémy s kočárky a, pokud vás moje žvatlání o mateřském centru zaujalo, taky vám přeju odvahu vstoupit do něčeho takového. Vyplatí se to.
Kde hledat? Přece na Rodině - hlavní strana!
Majka
Předchozí