Dle nového vzdělávacího plánu by se Aj od 3. třídy neměl vyučovat na úkor jiného předmětu, měly by být na to přidány na 1. stupni ZŠ 3 hodiny.
Nejsem razantně proti povinné víuce aj od 3. třídy. Další jazyk by měl být přidán nejpozději od 8. třídy. Dívám se na to pohledem učitelky nj. Mám 3 roky po promoci a stejnou dobu nj vyučuji. To, co se teď nově chystá, mě ale děsí. Mám zkušenost takovou, že ve třídě s 30 žáky jsou minimálně 4 děti s některou poruchou učení. Dyslektikům a dalším jde nepoměrně lépe němčina než angličtina. Budou-li mít povinně od 3. třídy angličtinu a dále přiberou další cizí jazyk, mnozí nebodou schopni absolvovat ZŠ a budou muset přejí do zvláštní školy. Ale na to má paní Buzková taky radu - zrušíme školy zvláštní a integrujeme žáky do základních škol.....
Němčinu vyučuji také jako volitelný předmět od 7. třídy. To znamená, že žáci, kteří chodí na angličtinu, si mohou vybrat mezi počítači, vařením a pod. i němčinu. Jsou to zpravidla 2 hodiny týdně, které se učí nejdříve od 13:30. Končí to tak, že žáky 3 roky přeučuji anglickou výslovnost německých slov. A teď mě to bude čekat u všech žáků a dál než k časování "haben" se nedostanu. 3 roky po promoci je to tvrdé zjištění a věřte mi, velmi demotivující..........
Předchozí