Kamino, jistě, já se nehádám, že co lékař to názor ;o) Ostatně, to je mé oblíbené pořekadlo :o) Druhá věc je ovšem ta, co tvoje lékařka o nošení v šátku ví - a promiň, ale z toho, co píšeš, mi přijde, že vcelku nic moc.
1. nadměrně zatěžovaná páteř do 8. měsíce - jasně, v té době dítě obvykle začíná samo sedět, takže klasický argument proti používání klokanek. Jenže šátek není klokanka. Klokanka je vždycky univerzální velikost, která je dítěti buď malá, nebo akorát. Šátek si vždycky uvážeš tak, aby byl akorát a aby tu páteř podpíral tak, aby nebyla přetěžovaná. Navíc první tři-čtyři měsíceje možné dítě "v kolíbce", tedy vleže. A i když se nosí "na stojáka", tak dítě není vsedě, je do šátku vázáno tak, že má podsazenou pánev, kolínka výš neže zadeček.
2. Dítě do šátku "nezapadne". "Zapadnout" může maximálně tak do klokanky, když je mu velká, šátek se mu uváže na míru, jak jsem psala výš. DO polohy jiné je schopné si pomoct minimálně stejně, jako v kočárku. Nějak mi schází představivost, ale jak si dítě, které se neumí samo otáčet, pomůže v kočárku samo do jiné polohy? A pokud už se otáčet umí a v kočárku se otáčí, tak asi většina z nás ho zase přichytí kšírama, aby se moc nepřetáčelo a nevypadlo. A představa, jak se do jiné polohy dostává kočárku dítě právě teď, tedy když je v kočárku nejenom oblečené, ale ještě ve fusaku... :o))) Prostě když se dítěti v šátku nějaká poloha nelíbí, tak se ozve a není problém ho převázat do polohy jiné. A pokud ti jde jenom nějaké drobné změny, jako že dítě změní postavení hlavičky, ručiček, nohou... tak to samozřejmě v šátku může taky. A neboj, ony se děcka ozvat umí ;o)
3. nejsem si tak docela jistá, jestli jízda v kočárku je pro páteř dítěte opravdu to nejlepší. Taky kočárek mám, vzhledem k tomu, že mám už třetí dítě a kočárky jsem měla nejenom doma, ale i u babiček, tak několik. V některých mi teda přišlo, že se dítě dost fest natřásá v situacích,jako je třeba jízda přes tramvajové koleje, dlaždičky, další nerovnosti na silnici. Rozhodně bych nedala ruku do ohně za to, že pro páteř dítěte je to to nejlepší. Jasně, teď v zimě jsou otřesy hodně tlumené fusakem a oblečením, přes léto to bylo horší.
S.+++ S.+++