Olgo, ale tohle co předvádíš je právě zcela přesn+ě paternalistický přístup s vyloučení pacienta z rozhodování. O tom, že tbc je potřeba, a už to dávno mělo být, posunout ke konci prvního roku, může mluvit odborná společnost, ale ne laici. Proboha proč ne??? Připadám si jak před 17 a více lety, tehdy také některé informace byly jen pro vyvolené.
Článek, který se ti tak strašně nelíbí, považuju za dobře napsaný, i když s některýma věcma nemusím souhlasit. Co se mi na něm právě líbí, je absence fanatického odmítání očkování - jak jsem už v diskusi výše psala, zatím jsem se většinou setkávala na internetu při diskusích na podobné téma pouze s fanatickými a zcela neinformovanými odpůrci, nikoli s lidmi, kteří se snaží klást si poctivé otázky a získávat na ně poctivé odpovědi.
Ani já nemám jasno, do jaké míry by lidi u nás dodržovali očkovací kalendář, kdyby je k tomu zákon nenutil - ale na druhou stranu, právě ta valná a mlčící většina, která se o zdraví dětí moc nestará, kašle na to, zda je k tomu nutí zákon. Máme přijít na očkování - tak přijdem a dítě dostane pigáro. Pochybuju, že by se na jejich přístupu něco změnilo tím, že to už nebude zákon nařizovat, ale pouze doporučovat. Jestli by je to vůbec zajímalo, jak to je zákonem upraveno. Dr. je pozval, tak přijdou.
Víš, já mám výhodu, že jednak jako s dr. se mnou ostatní dr. přece jen víc diskutujou, když mám podivné požadavky, než s jinýma matkama, a taky v tom, že na rozdíl od mnoha matek na venkově apod. mám reálnou možnost volby lékaře a moje dr. je v tomhle v pohodě. Nicméně i tak jsem se dostala pod docela (musím říct) nepříjemný tlak v několika případech, kdy ze zřejmé zdravotní indikace bylo nutno pravidelné očkování dítěte odložit, někdy i o hodně dlouhou dobu. Dovedu si představit, že matce laičce to nějaký méně komunikativní doktor dá docela drsně sežrat...
Předchozí