Vážený pane Petře,
dnes naposledy se vyjádřím k tématu.... příspěvek je určen i ostatím...
Na některé otázky nereaguji, neboť jsou již zodpovězeny v předešlých diskusích, takže se snažím spíše reagovat na vstupy nové.
Ptal jste se, jak vnímám člověka - jako bytost s právem na vlastní volbu, ale s povinností nepoškozovat nikoho druhého. Možná se budete divit, ale jsem věřící - věřím, že život je tak cenný dar, že je potřeba jej chránit. Dospělý člověk je svobodný - má možnost volby,
ať se rozhoduje, jeho mozek je schopen zpracovat všechna pro a proti. Dítě toho schopno není - přeji si tedy, aby se všechny děti dožili věku, kdy budou schopny se sami rozhodovat.
Věřím, že je nutný vliv státu, že není možná absolutní svoboda projevu a konání - mohlo by se totiž stát, že to "vynese nahoru" někoho jako byl Adolf Hitler a v konečném důsledku zemře několik milionů lidí.
O umisťování dětí do kojeneckého ústavu ... vůbec nevím, kde se to tu vzalo, o tom jsem nikdy nemluvila, takže komentář opět vynechám...
Jsem obviňována, že "podceňuji" schopnosti pacientů a rodičů ... je tu několik lékařů, kteří ale zřejmě v "běžné" ordinaci nepracují, těmto pouze doporučím nechat se tam alespoň na pár týdnů zaměstnat...
Stran demagogie: demagogie podle mě je, když /jak již jsem psala/, z celé problematiky vyjmu určitou část a odmítám problém řešit komplexně a v širším měřítku..
nikdo mi tu zatím nedal konkrétní návrh, JAK by tedy měl systém očkování vypadat, jak si představuje řešení problematických skupin jako romové a přistěhovalci, kteří právě jsou tou nejohroženější skupinou pro šíření infekce, a jesli právě oni nespadají do oněch 20% neočkovaných na "úžasném" západě, a jestli tam náhodou nespadají jen proto, že jsou přistěhovalci a neumějí si přečíst pozvánku, neboť neznají jazyk - jak mi psala maminka z Anglie.. jejich volba už tedy není až tak svobodná, že?
Nežijeme tady sami, každé naše rozhodnutí se odrazí na ostatních, musím vážit každý krok, abych jiného nepoškodil - byť třeba za 2 generace, a stane-li se to, musím si uměť přiznat, že jsem morálně vinen, že jsem nedomyslel dosah změn.
Již několikrát jsem řekla, že diskuse je nutná, ale bez skrytých zájmů a manipulace, nelze vyjmout jen vedlejší účinky a argumentovat jimi - musím mít vedle i pozitivní účinky, musím si spočítat ten poměr rizika a prospěchu - tyto výsledky pak prezentovat ostatním a dát jim možnost volby, ale musejí znát opravdu obě strany, musí znát čísla, nelze argumentovat jen na základě pocitů a emocí.
Je-li skupina vědců znechucena, že neprosadila změnu očkování BCG, byť mají pravdu, je morálně nepřípustné snažit se dosáhnou svého tím, že začnu jednostranně poukazovat poze na negativa současného systému a rodiče tak vlastně vmanipulovat na svoji stranu... snižují se tím na úroveň oněch fanatiků. Ať tedy sepíší pravdivou petici, kde uvedou o kolik se při posunu očkování sníží rizika pro děti a já tu petici podepíšu a klidně pojedu do Prahy "stávkovat" za změnu očkovacího kalendáře, ale nikoliv na základě emocionálních výjevů jako některé děti mají komplikace, nebo co kdyby se to stalo Vám apodob.
Ukažte čísla, ukažte prospěch, udělejte seriozní kampaň v tisku a podpoří vás všichni!
Naposled vzkazuji všem zůčestneným v diskusi...uvedu latinsky, v závorce bude předlad:
PRIMUM NOCERE /především neuškoď/!!
Pamatujete ještě? ..........
Olga F.
Předchozí