přeji všem diskutujícím hezký den. Sama jsem příznivcem očkování - ale jen toho nutného. Syn byl normálně očkován, snad jen jedno očkování jsme museli kvůli nachlazení trochu odložit. Co se týká TBC, tak byl na přeočkování - asi je to dědičné :-), já i moje maminka jsme byly také přeočkovány později. V průběhu očkování žádné komplikace nebyly, snad jen 1x mírně zvýšená teplota. Neměli jsme hexavakcinu, ale jen tu trojitou. Přesto z vlastní rodinné zkušenosti bych uvedla případ, kdy se po očkování proti zarděnkám vyvinula u mé sestry cukrovka I.typu. Jak vím od lékařů, tak se to prostě stává, že po očkování se může vyvinout autoimunitní choroba. Přesto i tak bych neriskovala, abych měla dítě neoočkované. Riziko, že bude vážně nemocné, případně zemře na dětskou nemoc které by se jinak vyhnulo díky očkování, je daleko větší (aspoň z mého pohledu) než to, že si očkováním ublíží. To, že se vyprovokuje nějaká autoimunitní nemoc, je spíš otázkou načasování a toho, že to v těle někde "dříme" a prostě to čeká na nějaký impuls. Tím může být právě očkování, ale může to být i špatná strava, jiná nemoc, nedostatek vitamínů, atd. Vždycky hodně záleží na dětském lékaři - někdo nacpe i malým miminkům antibiotika bez rozmyslu, stejně jako bude nabízet každé dostupné očkování. My máme výbornou dětskou doktorku, se kterou vždycky probereme co a jak a rozhodně se nestalo, že by mi "nutila" dodatečné očkování, spíše mi je rozmlouvala.
Předchozí