Tak před tímto článkem smekám.....a plně s ním souhlasím
Už jsem se uklidnila od mého posledního příspěvku, takže si myslím - mohu napsat v klidu další myšlenky...
Nebudu už diskutovat o tom, má-li být očkování povinné či ne, můj názor znáte - myslím si, že v rámci společnosti jako celku povinné má být.
celé 2 dny jsem přemýšlela, jak je možné, že někdo může kritizovat tak vynikající systém jako je očkování... a pak jsem dospěla k názoru, že je to možné a je to asi i správné... nelíbila se mi prezentace některých lékařů zaměřená jen a pouze na extrémně vzácné následky očkování, opravdu v určitých pasážích připomínající agumentaci fanatiků na onom serveru osud.cz...
Někdo mi psal, jak může existovat diagnoza "postvakcinační" exitus, tomu jen odpovím, může a existuje - stejně jako je v mezinárodní klasif. nemocí existuje dg. "kousnutí krokodýlem" - pointu nechť si každý udělá sám...
Přínosnou tuto diskusi považuji v tom, že mě donutila se zamýšlet nad problematikou - hledala jsem na internetu - objevila jsem práce, které ukazují, že např. očkování proti hep. B poskytuje obranu možná pouze na 15 let - tudíž v nejrizkovější skupině /puberta - promiskuita, i.v. narkomané/ začíná teoreticky selhávat... zde by byla zřejmě třeba revakcinace... na námitku Amadea, že se v případě píchnutí jehlou /případy, jež byly zaznamenány/ se hep. B nikdo nenakazil oponuji, že v těchto případech se dává imunoglobulin, který nákaze zabrání, tudíž výsledky považuji za zkreslené, dále pak uvádím, že se přepokládá v populaci cca 0.5% nosičů a toto číslo není zanedbatelné - také si myslím, že argumentace, že hep. B u dětí je diagnostikována minimálně naráží na problém, není-li dg. učiněna až v dospělosti internistou či infektologem, ale k nákaze došlo již v dětství...
K imunodeficitům a očkování- imunodeficit se vždy projeví těžkou a mnohdy i smrtelnou komlikací - je to jen otázka času - odstartuje-li to BCG vakcinace či doma sourozenec s právě probíhající virozou a oparem na rtu...
Další zamyšlení mě vedlo k otázce bezpečnosti nových vakcín - rekombinantních vakcín, spojovaných vakcín... psala jsem již, že já své děti očkuji "starýma" a přemýšlím, není-li v tom přece jen podvědomá obava z něčeho nového - lety neozkoušeného...
Jsem opravdu přesvědčená, že očkování je jeden z nejůžasnějších vynálezů medicíny, ovšem vybírá si svou daň tím, že např. v 1 ze 100 tisíců případů dojde k vážné komplikaci, které mohlo být zábráněno např. vyšetřením imunity, genet. vyšetřením před očkováním.... toto však nelze, plošně vyšetřovat si nemůže dovolit žádný stát na světě, žádný stát by to "neutáhl", u takových jedinců je prostě vrozeně daná dispozice ke komplikaci a je de facto chybou medicíny, že ji neodhaluje .... zde se dostáváme k tematu, že potřeba lékařské péče je nevyčerpatelná ... z tohoto pohledu bychom měli všichni mít např. provedeno CT jednou za 10 let CT mozku, abychom včas odhalili případný tumor a úspěšně jej vyléčili...ale to není možné - takový screening by nás vyšel na miliardy... otázku screeningu lékaři jistě znají, zase jsme u onoho benefitu a rizika...
Takže nezbyde než se vracet k metodám 100 let starým a stále a stále nutným, totiž k dukladné rodinné anamneze...
Děkuji všem přispěvatelům, kteří mi v této rozsáhlé diskusi napsali, byť mě třeba "vytočili" až k nepříčetnosti :-).
S pozdravem Olga F.
Předchozí