| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Jirka už s námi nebydlí 2.

l. V jednoho Boha věřiti budeš.
2. Nevezmeš jména Božího nadarmo.
3. Pomni, abys den sváteční světil.
4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře ti bylo na zemi.
5. Nezabiješ.
6. Nesesmilníš.
7. Nepokradeš.
8. Nepromluvíš křivého svědectí proti bližnímu svému.
9. Nepožádáš manželky bližňího svého,
10. aniž požádáš statků jeho.

No, pravda je, že z hlavy jsem dal dohromady než 8 (8. a 10. jsem zapomněl - a desáté teda vůbec nechápu, co to vlastně znamená).

No a co si o tom myslím? Moderní člověk prostě už žije dost jinak. Např. dnes je běžné, že mladí spolu spí před svatbou - nejsou pak alespoň tolik zklamáni ve svých očekáváních (ono vzít si frigidní ženu či lesbičku může být pro manželství pohroma, zejména když si člověk maluje, jak to pak bude úžasné). Sami jsem žili období tzv. manželství na zkoušku a zpětně to hodnotím, že jsme udělali dobře. Věci se nedělí černobíle na správné a morální a na za všech okolností nesprávné a nemorální, tak jako k takovému vidění desatero svádí. Občas je prostě správné udělat i nemorální věc (za určitých okolností je i ta interrupce nejmenší zlo pro všechny zůčastněné).

V desateru mi však zcela chybí např. vymezení nějakého vztahu ke zvířatům (týrání zvířat ve velkochovech neodporuje desateru !) či vymezení vtahu ke drogám včetně alkoholu a našlo by se toho asi víc.

A to je i třeba problém politiky KDU-ČSL snažící se uzákonit desatero a donutit všechny žít morálně de-facto násilím, což znamená pokus o návrat do středověku. Je to prostě odtržené od reality.

Ale rád bych věděl, jak prakticky provozujete ten dialog s Bohem, když vám to jde jako Kateřině. Jak vám odpovítá? Jak to jako funguje?

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.