Já mám pocit, že ta líná matka, co vypočítala, že látkové pleny nevyjdou o mnoho levněji než jednorázovky, byla líná už ve škole a nenaučila se pořádně počítat.
Moje výpočty vycházejí takto: (měsíčně):
papírové pleny: cca 5-6 kusů denně po 5-6Kč = 900,--Kč
látkové: pořizovací náklady:60 ks po 25 Kč =1 500,--Kč, používáme-li pro jedno dítě 24 měsíců, je to měsíčně asi 65 Kč
naklady na 1 praní: asi 18,--(6 Kč prášek, 6 Kč opotřebení pračky , 2.40 za 60 litrů vody, 3,40 za spotřebovanou 1 kilowatu. Podle mých zkušeností po šestinedělí stačí prát jednou za 2-3 dny, takže 14 x do měsíce po 18 korunách je to 252,--Kč , přidáme-li již uvedených 65 za pořizovací náklady plínek, je to dohromady 317 Kč. Proti devíti stovkám za papírové dost rozdíl, ne?
Ani ne, protože v šestinedělí jsem těch 60 plenek měla na jeden den a vzhledem k omezené kapacitě sušicích míst v bytě bych jich musela mít do začátku alespoň dvojnásobek, abych je zvládala prát, sušit a žehlit. Tedy 317 + dalších 65 Kč na den to je 382. Navíc je potřeba větší zásoba prádla, protože mi hadráky protejkaly kolem nožiček (malá spala zásadně na boku), několikrát za den jsem převlíkala dupajdy i postýlku, navíc se většinou používají i kalhotky, které by měly zajišťovat nepropustnost (a držet pleny na svém místě), to jsou další peníze navíc (a ty celou dobu nevydrží a dokupují se podle věku, že), připočítej el. energii a čas, který strávíš u žehlení, tak určitě nebudeš tak daleko od té pětistovky, kterou jsem za pleny dávala já, když jsem kupovala neznačkové. Teď u druhého dítka si dopřávám luxus pemprsek a hagísek, když je vidím ve slevách, když ne, tak beru taky neznačkové.
Co ale je nevyčíslitelné penězi - zdravá pokožka. U látkovek jsem měla během dvou dnů používání opruzeninu, a to jsem dětská sestra a vím, jak se o pokožku správně starat, takže to nebylo mojím lemplovstvím. Zlaté pleny papírové :o)
Jinak pokud má Ester ekovýčitky z papírových plen, tak cca před dvěma lety tu byl vcelku zajímavý diskuzní příspěvěk, tak jsem ho opět vyšťourala na denní světlo:
Jsou látkové pleny opravdu ekologické?S.