Soucasny pristup ke kojeni je plny nejasnosti i zbytecne hysterie. Laktacni poradkyne jsou jen lidi, takze jejich "univerzalni" rady pochopitelne nemusi sednout kazdemu. Teorie, kolik ml mleka ma dite urciteho veku vypit ci v jakych intervalech ma jist, je velmi pohybna. Co jsem tak odkoukala u mladat naseho domaciho zvirectva, na pravidelnost docela kaslou :-). I jako dospeli jedinci - jeden zobe jako vrabec a jiny s odpustenim "zere" a to muzeme byt dokonce stejne velci a stejne tezci. Ruzna mimina maji ruznou rychlost metabolismu. Jedno po hodine nevi, ze jedlo a druhemu to stejne staci klidne na 4 hodiny, takze rady jsou dobry, ale instninkt a pozorovani vlastniho ditete jsou lepsi
K tem porodnicim - matky rebelky to maj tezky. Poprve jsem se tez vehementne pokousela prosadit svuj nazor (vylucne kojit, ne dokrmy, ne dudlik a uz vubec ne lahev)a poslali za mnou na konzultaci psychiatra, aby posoudil, zda nemam laktacni psychozu. Po teto zkusenosti jsem priste statecne s usmevem predstirala vazeni pred a po krmeni (po zjisteni, jake asi tak cislo by melo byt finalne napsano...), cast dokrmu (ci nekdy cely) ulila do vylevky umyvadla a sledovala ten zazrak, jak se mnou sestricky temer pratelsky konverzovaly. Pochopila jsem, ze hrat jejich hru se na tech par dnu pobytu v porodnici vyplati.
Obe deti byly kojene, sem tam s prikrmem (kacirsky z lahve), kdyz se mi zdalo, ze maji hlad. Dnes si myslim, ze hlad nemely, proste jim umela vyziva chutnala. Vlastniho mleka bylo dost, dokonce pozdeji i na pripravu vecerni kase.
Vyhrozovat nekomu prodlouzenym pobytem v porodnici ci neoduvodnenymi zdravotnimi problemy ditete by se pri trose usili dalo kvalifikovat jako trestny cin vyhrozovani, skoda, ze diktafon se do porodnice bezne nenosi.
A nakonec: Kdyby se vasemu v zivote z toho "spatneho" prihodilo jen "nekojeni" ci kojeni s prikrmovanim, jste stastni rodice :-).
Předchozí