Milá Zuzano, proč ti vadí, když má někdo jiné zkušenosti a názory než ty? Dáša přece NIKOMU domácí porody nevnucuje. Ty píšeš, že tvoje známé byly všechny s porodnicí spokojeny. Moje známé (jsem taky ve věku, kdy všechny okolo rodí) byly všechny s porodnicí nespokojeny. V olomoucké porodnici dochází k tak tragickým excesům při porodech, že je zde už velké množství maminek, které chtějí rodit kdekoli jinde, než tam. Alternativní možnost porodu tu v dosahu není. Dokážeš to pochopit?
Znám osobně Dášu Žůrkovou. Nebudu psát, čím se živí, stejně je v současné době na mateřské. Je malá, drobná, hezká, pečlivá, klidná a vyrovnaná. Velmi hezky vychovává svou starší dcerku. Není excentrická a nijak na sebe nestrhává pozornost. A přiznám se, že by mě nenapadlo, že tenhle drobek má odvahu napsat o svém porodu doma a vystavit se útokům, že je nezodpovědná. Je chytrá a jistě věděla, co ji v diskusi čeká. Ale vzhledem k tomu, že jsem taky rodila v naší slavné olomoucké porodnici, Dášu chápu.
A to přesto, že já osobně bych vůbec nechtěla rodit sama. Byla jsem tam tehdy sama a bylo mi zoufale. Žádná ruka, která by stiskla tu mou, žádný člověk, se kterým bych mohla promluvit. Každá to máme jinak. Kvůli bolestem jsem vůbec nemohla chodit. Jen jsem ležela. Nedovedu si představit, že bych někde hopsala na baloně nebo se sprchovala. A přesto uznávám, že těhotenství a porod je naprosto neopakovatelná záležitost, která probíhá u každé ženy jinak! Každá potřebuje něco jiného.
Hledáš u každého člověka, který má jiný názor než ty, nějaké vady? Takový člověk přece musí být vadný, ne?
Předchozí