Nejsem lékařka, ani vy nejste, takže naše zhodnocení rizik spojených s porodem (je jedno, jestli doma nebo v porodnici) je pouze laické. Předpokládám, že soudná budoucí matka nebude rozhodovat o způsobu porodu na základě tohoto článku.
Skutečně se domníváte, že porod, který je záležitostí pouze matky a mimina (jestli to dobře chápu, ne lékařsky vedený) nikdy nemůže ohrozit život matky a dítěte (samozřejmě za předpokladu, že v těhotenství se nevyskytly rizikové faktory)?
Ke kyslíkové deprivaci během porodu, která podle vašeho názoru ve většině případů nepůsobí poškození mozku. Kde jste načerpala tyto informace? Kamkoli jsem na netu nahlédla po zadání slov hypoxie a asfyxie, vrhlo to na mě informace o možnosti poškození mozku.To, že vy osobně jste dopadla dobře, je príma, ale určitě tak nedopadá VĚTŠINA dětí.
K ruputě dělohy - jak se předem spolehlivě odhaluje její nadměrné roztažení? Ptám se proto, že moje kamarádka nedávno rodila třetí dítě, jizvu na děloze neměla, příčná poloha to taky nebyla, nikdo nic předem neodhalil, a děloha jí při porodu praskla.
Těch otázek by bylo víc, ale nejvíce mě zajímá odpověď na tyto. Chápu redakci Rodiny, že váš článek původně zkrátila a vaše zhodnocení rizik porodu neuváděla. Nevím, proč jej uvedla dodatečně, podle mě je nebezpečné zveřejňovat jakoby profesionální příspěvky od laiků.
Na závěr bych chtěla uvést, že ačkoli mě porod v porodnici vyhovoval, chápu matky, kterým "lékařský" přístup nevyhovuje. Rizika porodu by však měly projednávat s lékaři či porodními asistentkami, nikoli se poučovat touto formou.
Předchozí