já hlasuju pro druhé dítě co nejdřív. Doktoři doporučují čekat s těhu cca rok od porodu, což mi přijde rozumné - starší dítě už chodí (nebo začne v krátké době), čímž odpadne větší část nošení a zvedání. Také už můžete pracovat na samostatném krmení a tak. No a pokud se mimi narodí před druhým rokem sourozence, tak mám stejnou zkušenost jakou tu už někdo psal - starší sourozenec za dva týdny neví, že byl kdy sám a středem pozornosti.
Na druhou stranu si myslím, že máš docela realistickou představu, co všechno se může stát - otěhotnět s nadváhou znamená, že nadváha pravděpodobně zůstane delší dobu. Dvě ječící děti jsou skutečně záhul na nervy. Volný čas nezbývá - tak možná občas přečíst nějakou diskuzi na rodině, ale najít chvilku na konzistentní práci je problém. Ale zase tohle všechno pomine cca po třech až šesti měsících. V okamžiku, kdy mladší dítě začne pořádně reagovat a pak se i pohybovat, tak si začnou děti spolu hrát a najednou mi přijde, že je toho volného času víc, než s jedním nudícím se dítětem.
No, jaké bude druhé dítě - to se nedá předpokládat. PRvní syn mi probrečel každý večer tři hodiny - trvalo to několik měsíců a nic nepomáhalo. Dcera tímto netrpěla - o to víc mi dává zabrat teď :-)))
Takže - já jsem pro dvě děti blízko u sebe - s jednou podmínkou - a tou je funkční babička (chůva, manžel, kamarádka) - prostě někdo, kdo si občas vezme aspoň jedno dítě aspoň na hodinu NĚKAM PRYČ... :-)) Já jsem byla šest měsíců v podstatě sama (manžel chodící domů v devět večer už moc nempomůže; babičky přes půl zeměkoule taky ne) a bylo to poněkud drsnější.
Předchozí