Ahoj Katko,
ekzémem trpím od narození, tak ti napíšu svoje zkušenosti dvojnásobně těhotné a posléze kojící matky. Před prvním těhotenstvím jsem o ekzému takřka nevěděla, občas nějaký flíček a to i během celého těhotenství. Ovšem hned jak jsem přišla z porodnice domů jsem se hrozně osypala na obličeji a rukou. Protože během kojení se nedoporučuje mazat kortikoidy zkoušela jsem co se dalo a jediné co zabíralo byly koupele ze soli z mrtvého moře. Syna jsem kojila do 10 měsíců a po odstavení ekzém přetrvával na jen rukou. Po druhé jsem otěhotněla po 4 letech a do poloviny těhotenství jsem o ekzému nevěděla od druhé poloviny stejná situace ekzém na rukou, ale nic strašného. Ovšem po porodu nastaval stejná situace, ekzém v hojné míře hlavně na rukou, ruce úplně popraskaly a nemohla jsem nic vzít do rukou, manžel se staral o děti i o mě - nemohla jsme se ani sama unýt. Opět jsem zkoušela kdeco, až mě pomohla již několikrát zmiňovaná ADREMA krém Exomega. A teď i když stále kojím mám ruce sametově jemné. Žádné speciální diety nedržím, používám osvědčenou kosmetiku i make-up. Bylo mi řečeno, že se ekzému již nikdy nadobro nezbavím, ale může nastat období, kdy o něm třeba několik let nebudu vědět (na střední škole jsem ekzémem vůbec netrpěla). Moje děti jsou naštěstí bez ekzému.
Předchozí