Libilo se mi to prirovnani k plivani, je to tak. Stejne je to i s hlasitou muzikou atd.
Kuractvi ma vsak navic tu vlastnost, ze je zdravi skodlive. A nejen aktivni, ale i pasivni. Vim, ze napriklad v Irsku se snazi zakazat koureni v restauracich ani ne tak z ohledu na zakazniky, ale kvuli zdravi obsluhujiciho personalu – je uz vedecky dokazane, ze koureni (pasivni dokonce vice nez aktivni!) je rizikovy faktor pri mnoha onemocnenich (rakovinu plic snad ani neni treba zminovat).
Ja momentalne ziju v Belgii a musim rict, ze jsem jeste nezazila restauraci, kde bychom s manzelem v klidu poobedvali ci povecereli bez koureni. Nejsrandovnejsi jsou ty imaginarne oddelene prostory pro nekuraky – klidne se vam muze stat, ze sedite vedle stolku s kurakem ac v nekuracke oblasti jen proto, ze vas usadili na te pomyslne hranici. A uplne “nejsrandovnejsi” jsou zdejsi vlaky se svou malou plastovou prehradkou mezi sedadly (zadne dvere, ne! jen plast mezi sousedicimi sedadly). To se ten vzduch asi imaginarne rozdeli nad nimi na kuracky a nekuracky??
Chci ale rict, ze tu asi nikdo nechce utocit na kuraky, kteri si sve jednani casto ani neuvedomuji (opominu vyjimky, ktere se obtezovanim lidi kochaji). Verim, ze oni ten kour uz nevnimaji a verim, ze kdyz cekaji na autobus, tak si z dlouhe chvile zapali a neprijde jim na mysl, ze zakouri celou budku, proste tak neuvazuji... trochu mi to pripomina jizdy autobusem, kdy jsme se parkrat ocitli v zablokovane ulici ,protoze misto, ktere zaparkovane vozy nechaly, bylo tak akorat pro auto, ale ne pro autobus. Ti ridici to neudelali schvalne (aspon doufam!), jen se ze sve pozice ridice auta nevzili do ridice autobusu a neuvedomili si, ze autobus potrebuje mista vic.
Jenze o tom to je, ze by si to kuraci uvedomovat MELI! A tak si myslim, ze nase diskuse by nemela byt o tom, jak jsou kuraci hrozni (to oni nejsou), ale jak dat rozumne najevo (a pridat to i do vychovy a obecneho povedomi), ze koureni neni to, co je normalni, ale ze nekuractvi je vychozi stav. Nemeli by tedy nekuraci zadat kuraky, aby v pritomnosti jejich ditete nekourili, ale meli by to byt prave kuraci, kteri by se meli ptat, zda si mohou zapalit. Nekuracke mistnosti by nemely byt vyjimkou, ale standardem. Na zachodech by se nemelo kourit, ani v cekarnach, ani v nemocnicich, ani na vlakovych nastupistich (zvlast v pripade deste :-)) )
Předchozí