Monty, stejne jako ty jsem z Prahy. Na rozdil od tebe ale chodim kazdy den do kancelare a v poledne tudiz pravidelne na obed do restaurace (v osm vecer, kdy se vracim z prace, se mi doma uz opravdu varit nechce). Restauracim 4. cenove skupiny se odjakziva vyhybam obloukem, presto se KAZDY den v RUZNYCH restauracich potykam se zakourenym prostredim. A nejde jen o to, ze si na druhe strane mistnosti nekdo zapali, opravdu se setkavam s tim, ze mi pri jidle podkuruji kuraci od vedlejsiho stolu. Uplne nejvic mi vadi, kdyz si kurak prisedne k memu stolu (bohuzel nema na cele napsano, ze je kurak, takze s tim samozrejme souhlasim) a bez ohledu na to, zda zrovna jim nebo ne, vytahne cigaretu. Postupem casu uz ztracim silu se proti tomu ohrazovat. Jsem z toho jen smutna a rozladena. Mrzi me, ze tolik lidi nebere ohled na jine. Momentalne je situace o to horsi, ze jsem v 8. mesici tehotenstvi a pristup takovychto kuraku se presto VUBEC nezmenil. A kazdy den se stravovat v McDonaldu nebo KFC? To prece nemuzes doporucovat ani normalne, natoz tehotne.
Mno nic, necham uz tech prispevku, je mi jasne, ze vysvetlovat kurakovi, ze koureni muze nekomu zpusobovat problemy, je zbytecne, protoze to nebude schopen pochopit. Vyslechne si me, bude si myslet, ze chape, ale hned z dalsi reakce je patrne, ze nepochopil vubec nic. Je to stejne, jako s ridici, ktere casto zminujes ty ve svych prispevcich a kteri zase ocividne vadi tobe (mimochodem taky jezdim MHD). Taky ty nekonecne dymajici strudly v centru Prahy nemam rada, ale presto je vnimam trochu jinak. Mohu se jim totiz alespon castecne vyhnout. Napr. tim, ze se odstehuju na okraj Prahy, kde uz je klid a cistsi vzduch. A hlavne je nemam "pod nosem" v dobe, kterou vnimam jako soukromou (napr. pri jidle). Na bezohledne kuraky (ty slusne samozrejme nepoznam)ale narazim uplne vsude...v restauraci, na autobusove zastavce, bohuzel i v praci, kde je sice zakaz koureni, presto ho nekteri nedodrzuji a chodi kourit na WC, kde se dym drzi cely zbytek dne, takze si pripadam, jako bych si odskakovala do plynove komory, v dome, protoze nekteri spolubydlici sice nechteji kourit doma, aby si to tam nezasmrdeli, ale kdyz chodi kourit pred barak, tak si nevydrzi nezapalit uz v dome a je jim uplne jedno, ze nam ten smrad leze do bytu, pripadne kouri do svetliku a posilaji nam tak jiz zmineny smrad i pres nekolik pater atd. Tech prikladu je opravdu hodne a myslim si, ze si kuraci ani sami neuvedomuji, jak casto ostatni obtezuji. Nebo si to jen nechteji pripustit?
Předchozí