Ahojky všem kojícím i nekojícím maminkám. Přečetla jsem si většinu vašich názorů, zda vydržet při problémovém kojení nebo ne a nedá mi to, abych nenapsala i svoji zkušenost. Momentálně jsem na třetí mateřské. Mám 12-tiletou dceru, 7-letého syna a nyní 11-titýdenního mimíska. Stejně jako každé těhotenství probíhalo jinak, i chování všech tří dětí je jiné. Dceru jsem plně kojila 6 měsíců. Krize nastala pouze ve 3. měsíci, tu jsme však překonali. Po půl roce, kdy jsem jí začala přikrmovat, najednou mléko rychle ubylo, ale byla jsem ráda, že vydrželo aspoň tak dlouho. U druhého dítěte jsme s kojením přestali prakticky po 2. měsíci za stejných potíží, o kterých tu píšete. Přešli jsme na Nutrilon, později na Bebu. Synek najednou prospíval a byl spokojený. Tak jsme byli spokojeni všichni. Bohužel k tomu musím dodat, že zatímco dcera je naprosto zdravá, on má celiakii, která se mu projevila ve 3 letech. Nyní zatím kojím vpohodě, ale pokud dojde na krizi, nevím, jestli vydržet, nebo se nechat zlomit na umělou stravu. Samozřejmě netvrdím, že to všechno musí souviset, ale myslím si, že to má velký vliv na trávení našich nejmenších. Nikomu však svůj názor nevnucuji a to, co se přihodilo nám, nemusí hrozit většině dětí. Jedině bych chtěla zdůraznit: chcete-li pro své miminko udělat něco navíc, snažte se co nejdéle vydržet na přirozeně bezlepkových potravinách. Myslím tím nahradit pšeničnou kaši např. rýžovou a piškoty a rohlíky odložit až na později. Dřív se o tom moc nemluvilo a i dnes je o celiakii informací poměrně málo. Přeji Vám i Vašim dětem hodně šťastných společných chvil. Monika
Předchozí