Kdysi jsem skončila s prvním atsmaťákem u lékaře v 15 a verdikt "astma" jsem měla natošup. A přesně takhle se to může stát prakticky komukoliv, kdo má nebo měl nějaké respirační problémy nebo do té chvíle ani nic takového neměl.
A přesně o tomhle je a štve mě, když se tu bagatelizuje věta "jedna cigareta může zabít", i když je to nadnesené. Ona to totiž může být přesně ta jedna cigareta, která to jen celé spustí, když to člověk nosí v sobě a ani o tom neví:-(
O zabití snad nenutno hovořit, samozřejmě to nikoho neskolí ihned, ale jde to docela pomalu - tím je to zákeřnější. A to nemluvím o ošklivých záchvatech, kdy jde o život bez ohledu na to, jak dlouho někdo astmatem trpí.
A tak nikdo z těch, co tu přispívali do diskuze, ať kuřák nebo nekuřák, nemůže říct, že se mu to stát prostě nemůže.
Krom toho mi přijde dost zvláštní, že až když je člověk skutečně nemocný, začne mu okolí jakoby promíjet jeho "militantní protikuřácké názory" (tenhle výraz si s dovolením půjčím). Možná, že kdyby se nás nekuřáků dokázalo víc včas ozvat, mohlo to někomu ochránit zdraví nebo aspoň nemoc oddálit.
Předchozí