Nedá mi, abych také nevložila svůj názor, protože v dnešní době plné reklam na děti v pohodlí jednorázových plen, obdivuji maminku, která odolá, zamyslí se nad přírodou a vkročí do jasné menšiny maminek, které používají látkové plenky.
Dceři je 12 let. Barborka se narodila v době, kdy jednorázové plenky byly velice drahé a byl to pro nás takový malý svátek, když jsem je mohla aplikovat alespoň na cestách. Takže nám stačil 1 balík:-). Barunka měla plenky do 18 měsíců. Byla první děťátko, byla jsem na mateřské dovolené a času jsem měla celkem dostatek, takže vše se dalo zvládat, jen ta neuklizená koupelna, lavor s namočenými plenkami mi jaksi vadil.
Kubíček se narodil v roce 2000. Nad ekologií jsem se nezamyslela. Těšila jsem se, že mi ubyde starost o pleny a budu mít více času na miminko a Barunku. Musím přiznat, že opravdu jsem si to užila. Žádný časový stres, na obě děti dostatek času a žádné denodenní vysedávání u žehlícího prkna. Kubíček se zbavil plenek ve 20 měsících.
Víte asi je to strašně sobecké, já si ty plenky opravdu moc chválím, je to obrovská úspora času. Nad ekologií jsem se nezamyslela a teď ani nedokáži napsat, v případě 3 děťátka, jaké by bylo rozhodnutí, co by na miskách vah převážilo, čas nebo ekologie? Těch 7 stromů mne šokovalo, jak bylo v jednom příspěvku zmíněno. Asi jsem se naivně domnívala, že tyhle věci,likvidace odpadu, tedy plenek, jsou jaksi ošetřené.
Na závěr bych napsala, že mám srovnání, látkové - jednorázové. Finanční situace rodiny určitě hraje také svou roli, i když jsem slyšela názory spousty maminek, že raději se v jiném uskrovní, ale na plenky našetří. Víte ono když máte doma více dětiček, tak i prádla je podstatně více a to ty plenky s takovou radostí již po večerech nežehlíte. A čas věnovaný dětem a manželovi je k nezaplacení. Svojí druhou mateřskou dovolenou jsem si doslova vychutnala. I přes věk 30 let, cítila jsem, že všechno se zvládá v pohodě a plenky k tomu přiznávám přispěly.
Marta 33 let
Předchozí