Nejsem odpůrce tex.plen,sama jsem je používala půl roku během dne doma(nikoliv na cestách,procházkách a návštěvách) a práci s nima jsem si také zjednodušovala a tak vytvořila vcelku dokonalý systém,který mě určitou nezbytnou dobu vyhovoval. Na ty papírové jsem přešla ve chvíli,kdy jsem usoudila,že se mi v souhrnu výhod a nevýhod víc vyplatí. Takže můj pohled:
1.Plenky značkové a tak i nejdražší mě přijdou na 540,-Kč/měsíc
2.Tato částka se dále snižuje o hodnotu reklamních plyšáků a jiných hraček,triček,pomůcek,ubrousků,plavacích kruhů a slevových kuponů na dětskou drogerii,oblečení apod.,které bývají k balíkům buď připojeny nebo se dostávají na základě členství v klubech těchto firem.
3.Odpadá několikaterá zbytečná kontrola dítěte a strach z opruzenin(nemám alergické dítě). Výměna plen je plánovaná.
4.Odpadá nepořádek (lavor s namáčenými plenami v koupelně,pleny na sušáku,pleny v prádlovém koši čekající na poskládání či žehlení,pleny v hromadě u přebalováku)
5.Odpadá ztráta času při manipulaci s plenami(z mého pohledu hodnotím každou hodinu nejméně na 50,-Kč). Nejde jen o to žehlení a skládání plen,ale i o ten čas přechodů mezi toaletou a koupelnou,vytřepávání hovínek do záchoda,ten čas máchání,vkládání do pračky,vyndávání z pračky,věšení a zase sundávání ze šňůry... atd. i zmíněné nepochybně častější manipulace s dítětem. Deset minut k dalším desítkám minut nejsou zanedbatelné...
6.Odpadá přebalování v noci.
7.Nevím jakou má autorka článku pračku,ale uváděná spotřeba v KW odpovídá tak pouhé hodině praní při 40st.C a ne při 9Ost. na 1,5h a déle, protože programy na bavlnu jsou vždycky delší než hodinu.
8.V článku není započítána amortizace pračky ani náklady na praní promáčeného oblečení od občasných nehod prosáklých plen včetně dalšího času s ním stráveného a další zbytečná převlékání...
9.Autorka v článku neopatrně naznačila,že ne vždy prala při vytížené pračce 5kg,ale taky nehospodárněji 2kg :-)
10.Abych taky zapěla nějakou chválu-pořizovací hodnota tex.plen v dětském bazárku mě přišla na třetinu,tedy 7Kč/ks
Předchozí