Nechci tu opakovat argumenty o pohodlí pro maminku při používání papírových plen, to je myslím jasné, že látkové pleny jsou ekologičtější a ekonomičtější, papírové jsou zase bez práce a ušetřený čas by se koneckonců dal taky převést na nějaké ekonomické (či i ekologické? :-) hodnoty. Vychovala jsem 3 děti na látkových plenách, protože tehdy jiné prostě nebyly. Čtrvté dítě (teď 8 měsíců) používá téměř výhradně papírové pleny. A všimla jsem si, že se dříve než ty starší začalo přetáčet, lezlo asi v 5,5 měsících, v 6 se stavělo o nábytek a v 7 kolem něj svižně pochodovalo. Myslím, že to je i kvůli tomu, že nevláčí mezi nohama široký balík plen, který omezuje pohyb a svojí váhou (která je nezanedbatelným procentem váhy miminka) značně obtěžuje. Snad je to jedno ležícímu miminku tak do 3-4 měsíců, ale pro starší je určitě pohodlnější tenká papírová plenka. Ostatně - nedá mi to abych nesrovnala - pro nás je taky mnohem pohodlnější ultratenká vložka, než neforemný balík vaty, který jsem nosila za svého mládí já, nebo vlněná pletená (a neustále znovu praná) vložka, kterou nosila moje maminka.
Předchozí