Gábino, nevím sice, jestli si tuhle odpověď přečteš (přeci jenom je to od diskuze už nějaký čas...), ale i tak zkusím odpovědět na Tvoje otázky :-)
Ad pomoc s dýcháním - prodýchnutí ambuvakem možná (pravda, nevím, jestli ten s sebou PA nosí), ale intubaci už za malou pomoc s dýcháním moc nepovažuju ;-) Ale to je asi věc názoru :-) Kyslík by nebyl platný, kdyby dítě nedýchalo vůbec. Ale to bychom se touhle debatou dostaly už na úroveň přesahující tenhle server, nechme to :-)
S tou odpovědností - asi by bylo nejlepší zeptat se právníka, ale obávám se, že to asi dost záleží na výkladu... Z toho, co vím, tak PA (myslím teď na konkrétní, netuším, jestli to tak dělají všechny) dává rodičům podepisovat papír, kde se píše, že do určité míry je zodpovědná ona - v rámci svého oboru - a když rodičům odporučí, měli by se odebrat do porodnice, stejně tak, že v domácím prostředí má omezené možnosti zásahu... Kdyby Tě to zajímalo doslova, napiš mi na mail, vyštrachám to někde. A když se stane neočekávaná (na základě toho, že bylo těhu v pořádku..blabla) komplikace, která je v domácím prostředí fatální - to je otázka... Určitě by neměla být trestně odpovědná PA, pokud neudělala v rámci svých kompetencí a možností hrubou chybu, stejně tak osazenstvo sanity či jiný zdravotník. Rodiče? Bůh?... Tím, že se někteří tváří, že porody doma neexistují, že jsou dle lékařů non lege artis pro tohle zákony bohužel nastavené nejsou :-(
Embolie plodovou vodou+DIC - jak často se tahle komplikace stává? Jak často se stává, pokud nejde o SC? Neřekla bych, že by se měla domorodka řešením téhle komplikace předem zabývat. Když už by se to přece jenom stalo, řešila by to PA a ne ona (od toho tam PA je...) v rámci svých možností (jak se mně neptej, nejsem PA a embolii jsem nikdy neřešila) a samozřejmě co nejrychlejší převoz do nejbližší porodnice (to už je na domorodce a tatínkovi, mít buď zajištěné auto nebo mít telefon a vědět číslo na sanitu).
A kdyby ta komplikace nastala, skončila smrtí rodičky, měli by to rodiče (předem), resp. vdovec brát jako riziko, nikoliv to řešit žalobou. To už by potom bylo odsouzeníhodné a nezodpovědné (když se tu zodpovědnost zpětně při průšvihu snažím hodit na někoho). I když možná úplně v první chvíli pod nátlakem situace pochopitelné, jestli si ještě z psychologie něco pamatuju ;-) pokud by to pak ale do té žaloby nebylo dotažené.
Předchozí