| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Nebojte se látkových plen (několik argumentů a čísel)

Plenkami a jejich vlivy na prostředí jsem se profesně zabývala a tak mne výměna názorů hodně zajímala. Moc mne mrzí, že se protichůdné názory tak vyhrocují. Proč prostě nevzít názor a jinou zkušenost jako inspiraci? To asi byl i důvod úvodního přípěvku - maminka cosi objevila a chtěla se o zkušenost podělit. Děti jsem odchovala v době plen látkových, nevzpomínám na to s hrůzou ( na rozdíl od nedostatku menstruačních vložek- ale to je prostě osobní zkušenost)
Je pravda, že ekologické dopady jsou velmi relativní ( záleží hodně na tom, jak pereme, žehlíme a sušíme) - ale neměly by se relativizovat absolutně. Podle různých pramenů se liší čísla, kolikrát větší "ekologickou stopu" má plenka jednorázová než plenka látková, žádný však neříká, že by látková byla horší( už jenom hmotnost je jiná - cca 4 kg na jedno dítě u plen látkových, 80 kg plen papírových v suchém stavu a 1 tuna odpadu - papírové plenky nacucané). Největší potíží jsou u papírových plenek odpady. Problém se životním prostředím je ten, že v naší rozvinuté civilizaci máme hodně opožděnou zpětnou vazbu. Všechny chceme mít voňavé a čisté koupelny a málokteré z nás se líbí páchnoucí skládky. Bohužel to spolu souvisí. Ale v rozhodování, které používat plenky, hraje roli ještě řada dalších věcí a nikdy bych nevzbuzovala v mamince, která spotřebuje denně 60 plen a byla by neklidná,kdyby byly nevyžehlené a nezářily bělostí, špatný pocit z toho,že ničí svět. Zrovna tak ale není třeba vysmívat se těm, jejichž děti třeba kakají méně, nebo mají jiné podmínky, že jim opravdu nevadí prát a věšet plenky. A věřím jim, mně to také nevadilo( ale neměla jsem tu jinou možnost - přiznávám), víc mne stresovalo, že to mám ze sídliště daleko do přírody. Každý na tomto světě máme jinou roli a každý se podepisujeme jinak. Používání látkových plen za cenu křiku na děti je nesmysl, ale proč prostě nevěřit tomu, že někdo to zvládne. Nezvládne zase jiné věci, které jsou třeba pro zastánkyni papírových plen samozřejmé. Neměly bychom se napomínat, ale opravdu jenom inspirovat. Možná právě to, že je toto téma tak "žhavé" bude inspirovat výrobce, aby se zamysleli nad vývojem modelu jednorázové plenky, která by se dala kompostovat. To je důvod, proč ekologicé upozorňují na dopady některých činností a výrobků. Já osobně jsem jim vděčná za humbuk kolem freonů, který podpořil jejich zákaz a vývoj méně škodlivého media s podobnou funkcí. Takže bych tu vášnivou debatu tak neshazovala - není třeba se sladkých plodů civilizace zříkat, ale měly bychom vědět, kolik za to platíme a je-li ta cena pro nás přijatelná.( pro mne osobně pohodlí freónového spreje nevyváží nepohodlí nutnosti mazat se ochranými krémy proti slunci)
Ještě trochu popíchnutí nakonec: Ty přeplněné skládky stejně budou jednou řešit naše děti. Vlaďka

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.