Pisem az z Ameriky a tuto bezi v telke "Supernanny", ktora byva s rodinou urcity cas a uci ich, ako spravne vychovavat deti. Zacala som praktizovat jej metody a funguje to. Povedala by som, ze do 2 rokov staci dietatu len vysvetlit a ked to nepomaha, zaujat jeho pozornost niecim inym. Od 2 rokov by sa malo postupovat takto. Ak dieta robi nieco zle, v prvom rade sa treba k nemu znizit, pozerat mu rovno do oci a autoritativnym hlasom mu povedat co nema robit. Ak to dieta urobi este raz, v dome sa urci "dirty corner" spinavy kutik, kde sa dieta postavi. Malo by to byt stale to iste miesto a hlavne by to malo byt niekde, kde nie su hracky, televizia a pod. Dietatu treba vzdy vysvetlit, za co v tom kute stoji. Samozrejme, zo zaciatku tam dieta odmietne stat. Vzdy ho treba zobrat a postavit spat do kuta, aj keby to malo trvat 10 krat. V tomto pripade sa pozornost vyplati. Dieta ma byt v kute tak minut, kolko ma rokov. Moja dcera (4 roky) tam stoji 4 minuty. Potom treba prist a spytat sa ci vie, za co tam stoji. Ak to povie, musi sa aj ospravedlnit. Potom ho mozte postiskat. Toto plati aj pri spani. Ak dieta vychadza z postele, treba ho chodit ukladat tak dlho, kym nezaspi. Jeden vecer sme ukladali moju dceru aj 25x, postupne sa pocet zmensoval, po tyzdni uz z postele nevychadzala a lepsie zaspavala. Tiez som mojej dcere obcas plesla po zadku, odkedy ju staviam do kuta, uz to u nas neexistuje, Aj manzelovi som to zakazala. Obaja musia postupovat podla rovnakych metod. Teraz obcas preskocime aj ten kutik, lebo ked dcerka nieco zle urobi, hned pride za mnou a povie "mami, prepac, uz to neurobim". Tiez som obcas doma dostala na zadok, nehovorim, ze to bolo zle, ale niekedy to bolo neopravnene a rodicia nepostupovali s chladnou hlavou, lebo plesnutie po zadku sa robi vacsinou v hneve a vtedy to boli este viac ked viete, ze Vam ukrivdili. Kolko krat som uz dcerku takto postavila do kuta a pri vysvetlovani, co zle urobila, mi vysvetlila nieco, o com som nevedela a ja som si v duchu povedala, diki za ten kutik, ze som Ta za to nemusela neopravnene zbit.
Předchozí