Když už jsme u takového malebného tématu :o), připadá mi jednostranný odpor vůči klystýru opravdu docela směšný.
Mnoho lidí si klystýr oškliví jako něco nečistého, hnusného, zvráceného. Ale je to v podstatě totéž jako sprcha nebo koupel, jen se netýká povrchu těla, ale střev, která nám patří neméně než epidermis. Je zvláštní, jak je naše doba a společnost posedlá vnější čistotou (kůže, nehtů, zubů, vlasů...), ale jak vypadají naše tělní trubice tam, kam lidské oko bez príslušné techniky nedohlédne, je nám už zcela lhostejno (jakkoli má právě třeba čistota střev velký vliv na čistotu pleti atd.).
Pomineme-li fakt, že naše životospráva zatěžuje fyzické schránky více, než jsou ony samy schopny odbourat, a různé očistné techniky (klystýr, půst, dieta s očistnými čaji, vamanadhauti, néti, šankhaprakšálana atd.) jsou alespoň dvakrát do roka více než namístě, před porodem je klystýr docela užitečný už tím, že vám udělá v pánvi trochu větší prostor na miminko.
Naše pra-babičky klystýry před porodem většinou nepotřebovaly hlavně proto, že žily o poznání skromněji než my a hlavně stále ještě byly poměrně citlivé na přirozené pochody světa, a tak, když náhle neměly ke konci těhotenství chuť k jídlu, necpaly se automaticky (jako my, hrdé majitelky přetékajících ledniček) a rodily většinou s prázdným zažívacím traktem.
Bezmyšlenkovitá a automatická aplikace klystýru v porodnicích je zvěrstvo nejen proto, že se při ní nebere ohled na přání a pocity rodičky, ale také proto, že se příliš nepřihlíží k jejím fyziologickým dispozicím. Před žádným ze svých porodů jsem chválabohu klystýr nedostala (jednak jsem si oba udělala včas doma, jednak se to ani jednou už v porodnici nestihlo), ale zažila jsem klystýry klasické - nemocniční, kdy vám plní břicho vodou tak dlouho, dokud vám neteče i z uší. Tím vám nejen přivodí značnou bolest, ale zároveň roztáhnou střevo.
Účelem správného klystýru však není poškodit vaše útroby, ale jemně je vyčistit! Správný klystýr se totiž aplikuje v několika relativně malých dávkách, při jejichž zadržování sice pociťujete tlak, ale nepotíte krev.
Proto bych mírný klystýr před porodem (pochopitelně ne na začátku druhé doby porodní:o) jen doporučila, trochu se tím vyčistíte, uděláte miminku víc místa a rozhodně vám to neublíží na těle ani na duši.
:o)
Předchozí