Ahoj Katko,
díky za tvoje poznámky, snad mi teď pomohou vyjádřit se srozumitelněji.
Cituješ polovinu mojí věty, ale ta věta má smysl pouze celá: "Podle současného stavu vědeckého poznání NENÍ žádný důvod domnívat se, že by homeopatie mohla fungovat." Pokud máš citaci na odoborný, článek, studii v nějakém vědecky renomovaném časopise, kde se trvdí opak, sem s ní.
Dále chci upozornot, na svoji daší větu: "Na druhou stranu, dobrý pocit, duševní pohoda, víra ... mohou s nemocným udělat divy. Pokud k tomu připsěje homeopatie, proč ne."
Je mi jasné, že medicína a farmacie v sobě snoubí jednak vědu a jednak umění léčit. Umění léčit je věc složitá, zahrnuje umění komunikace s nemocným, vytvoření důvěry, porozumění... V tom skutečně může být zdatnější homeopat či lidový léčitel. Na druhou stranu medicína a farmacie za posledních sto let dosáhly obrovského pokroku ne díky umění léčit, ale díky obrovskému rozvoji přírodních věd - objevy antimikrobních látek, antivirotik; objevy strukty DNA a buňěčných struktur nastartovaly možnosti léčby zhoubných bujení....
Na druhou stranu, v mnoha ohledech jsou možnosti vědy stále omezené a moderní medicína vycházející z vědeckých poznatků, je na léčbu někdy krátká. Tam pak zbývá pouze ono umění léčit. Jenže takových nemocných je o několik řádů méně, než jich bylo před sto lety.
Pokud někomu může pomoci klasická medicína, připadá mi škoda, volit homoepata a vracet se tím o sto let zpět a nevyužít současných možností.
Máš pravdu, tak úplně opravdový lékárník nejsem. Mám vystudovanou farmacii, ale deset let jsem pracovala v oblasti předklinického vývoje a testování nových potenciálních léčiv, při tom jsem uplatňovala svoje vzdělání i z jiné VŠ.
Irena
Předchozí