Ahoj Petr a ostatni!
Rada by som Ti ponukla moznost ziskat trosku nadhlad v niektorych veciach, ktore nie su v Tvojom prispevku uvedene korektne... (ale paci sa mi, ze si sa snazil vzit do situacie a popisat svoje pocity).
1. "Porody v porodních domech budou vedeny jinak, podle jiných zásad než se vedou v porodnici a tyto principy, zásady vedení porodu se mohou lišit od názorů lékařů na to jak má být veden porod..." - normalny porod netreba viest, skratka sa ma nechat plynut a neinvazivne pozorovat. Porod ako biologicky dej je rovnakeho druhu ako prezivanie sexualneho zblizenia (riadeny hlbsimi mozgovymi centrami a mozgova kora je ciastocne odblokovana... nadmerne vonkajsie podnety ako hluk, svetlo, dotyky atd. udrziavaju mozgovu koru aktivnu a tym scasti blokuju pracu spominanych hlbsich mozgovych centier - nie som lekar ani biolog, takze je to napisane laickym stylom). Ako by sa Tebe darilo pri pohlavnom styku, keby Ta pri tom niekto viedol? Asi by to neslo ako ma a trvalo by vam to dlho... a niekto by to hned chcel riesit tym, ze by vas zacal lubrikovat, tebe by dali napr. Viagru, partnerke by vyviazali nohy, davali povely... skratka katastrofa a myslim, ze je jasne, ze by to cele bolo dobabrane aj ked povodne by tam bol uslachtily umysel pomoct vam.
"Dnešní věda je ovšem založena na objektivně měřitelných dokladech - takže medicína ani jiná být nemůže - a své postupy opakovaně kontroluje a prověřuje a kritizuje právě podle těchto objektivně měřitelných skutečností." - ako hovoria mnohi lekari, vedci, zeny..."Porod sa z 90% odohrava v hlave a len z 10% v bruchu." - neviem, ci tie percenta sedia uplne, ale priklanam sa k tomuto nazoru a psychicke pochody sa dost tazko meraju... Skusene porodne asistentky vedia podla spravania sa rodicky, zvukov, ktore vydava, dychania atd. a pocuvanim srdiecka babatka velmi presne urcit, co sa deje a ci to nie je predzvest problemu.
2. "Prostě ať se děje co se děje, je tam
a) časový odstup způsobený tím že když něčemu vážnému dojde tak se v prvé řadě neřeší problém ale v prvé řadě se nejdřív rodička veze na místo kde se bude řešit
b) lékař nedostane příležitost řešit rozvíjející se patologický stav - prostě počínající problémy - ale dostane do ruky až hotový průšvih." - drviva vacsina problemov sa da predvidat a neobjavuju sa ako blesk z cisteho neba... ako som uz spomenula, tak asistentka vie rozpoznat, co sa deje a zena je transportovana pri podozreni na vaznu komplikaciu - nikdy sa komplikacia nenecha rozvinut. Nie je problem, aby v nemocnici bola kopia rodickinej zdravotnej karty a aby sa vsetko zmenezovalo tak, aby do 15 minut nastupil napr. chirurg (co myslis, kolko im to trva v nemocnici, kym sa da dokopy operacny tym a pripravi sa sala a rodicka...?) a este raz opakujem - prevaza sa pri podozreni na problem, takze nakoniec to moze byt aj len plany poplach "pre istotu".
Myslim, ze aj pri Tvojej najlepsej voli su Tvoje argumenty jasnym dokazom, ako vznikaju nedorozumenie pri presadzovani myslienky porodnych domov.
Porod nie je choroba a ani uraz. Nevies zistit meranim, ako vyzera priebeh porodu, pretoze je to scasti psychicka zalezitost a akymkolvek vonkajsim zasahom (aj meranim) je porodny dej uz zmeneny (niekedy viac, niekedy menej, ale je to uz merany porod a nie normalne plynuci porod). Problemy sa daju predpokladat ana to je pri porode v porodnom dome i doma najma potrebny odborny dozor.
Drzim palce!
Předchozí