JaninoH,
Pises,
"Vidím příhodu s malováním úplně jinak než cizinka.
Podle mě si holčičky počínaly mnohem chytřeji než chlapci, i když autor použil trochu nešťastně slova "poslušnost".On však dětem nic nenařizoval, ale radil jim (resp. je varoval, jak je přímo uvedeno v článku). Holčičky si poradit nechaly, to by se dalo chápat jako OCHOTA SPOLUPRACOVAT, což je jedna z typicky ženských vlastností, narozdíl od mužské potřeby soutěžit. A možná ani nepřijaly tatínkovo varování bezmyšlenkovitě, možná si při oškrabávání nátěru všimly, že omítka na zdivu nedrží příliš pevně, a postupovaly opatrně. Oproti tomu chlapci se o tom, že tatínek je nevaroval zbytečně, museli přesvědčit metodou pokus-omyl.
Řekla bych, že toto je pro ženy a muže typické. Mám syny a dcer a mockrát jsem si všimla, že dcera, když dostane do ruky nějaký nový přístroj (mobil. MP3 přehrávač), nejprve si přečte návod, stejně jako já. Ale syn (stejně jako jeho otec) návod odloží a začne s přístrojem experimentovat. Nevím, jak to vysvětlit, cizinka by pro to měla zřejmě vědecké (nebo rádobyvědecké) vysvětlení."
Myslim, ze spise nerozumela jsi co jsem chtela rict.
Moje otazka nebyla, kdo z deti postupoval chytreji, ale jen proc jejich tata interpretuje jejich stejne chovani tak rozdilne. Vlastne vy s Lubosem byste zhodli v tom, ze existuje nejake typicke muzske a typicke zenske chovani. (ja si myslim ze neexistuje, jen se to tezko vysvetluje se nekomu, kdo nikdy nezil nekde jinde nez vlastni spolecnost. Komensky mel pravdu, studijni cesty do zahranici by mely byt povinne. Dalo by se to vynahradit jedine pozornym ctenim beletrii z ruznych dob a kultur.) Ja treba take nejdrive si zapnu mobil a prilozene info studuji v prubehu experimentovani:-)).
"Cizinčin komentář mi připadal poněkud exaltovaný, např. srovnávání krvácení z nosu s menstruací tedy hodně kulhá."
Ja jsem samozrejme mela na mysli krvaceni z rozbiteho nosu, a takovou situaci s kolegou jsem zazila. Proc by srovnani kulhalo jestli pricina je podobna: hormony, a schovavana nebo neschovavana vec je tatez: lidska krev?
Předchozí