ahojky,
já tento problém zrovna řeším... víme, že to bude holčička.. a nemůžeme vybrat jméno. Syn je Jakub a jak psal Vladan, jedním z našich důvodů bylo to, že všude na světě, to pořád bude Jakub..nebude to prostě oldrich, stepan a podobné výrazy bez háčků a čárek. prostě to všude bude jakub, všude na světě to dokážou vyslovit a mimo to je to krásné jméno..
Jo co se týče Matthiase, mám kamarádku a ta má syna Matthiase... adůvodem není to, že by chtěli být in, ale to, že otec je cizinec.. a tak prostě se po jeho tatínkovy syn jmenuje Matthias... říkají mu Mates, matýsek, maťa... a různé další zdrobněliny.. ale narozdíl od českého Matěje... bude pořád taky všude matthias... nebude to Matej
Nemyslím si, že jméno je to nejdůležitější, ale někteří rodiče by se občas opravdu měli zamyslet, že děti s tím jménem budou žít .. vím, že se dá změnit.. ale já bych byla ráda, kdyby mé děti byly se svými jmény spokojeny natolik, aby si je měnit nemusely..
když potkám známé a mají syna Bárta a dceru Lízu, tak i přesto, že seriál Simpsnovi zbožňuji, kroutím nad tím hlavou... ale také mít zase jméno stejné s pěti spolužáky, bych taky mít nechtěla...ač by bylo sebehezčí
a tak řešíme tohle dilema, jaké dát naší holčičce jméno, aby bylo hezké, v tomto ročníku ne moc často dávané, bez háčků a čárek..
Jo ještě, jak tu někdo psal o těch výjimkách.. tak to nejsou výjimky a není pravda, že u nás nemůžete dát jméno z jiného státu, celý problém spočívá v tom, že musíte mít z velvyslanectví nebo z nějakého institutu v dané zemi potvrzeno, že v této podobě tam jméno opravdu existuje... tudle výjimku může ale využít jak cizinec, tak i čech.. jen je to zdlouhavější proces, takže je potřeba se o to zajímat zavčasu
Předchozí