Jestli je chlapeček Vašík po tatínkovi a Diana je "jen tak", tak lituju spíš Vašíka:-) - v mé rodině je jich asi pět a je to peklo:-). Navíc samotné jméno mi přijde jako nic moc. S jednou Dianou jsem chodila na gympl a nikdy mi to nepřipadalo jako nějaká velká divočina. Přijde mi, že problém z toho dělají lidi jako If, kterým to "rve uši" a nemůžou to vydejchat. Mně se taky spousta jmen nelíbí, ale vylepším to tím, že v tom jejich nositelům, potažmo jejich rodičům, pořádně vymáchám čumák? Podle mě ne... mně moc nejdou z pusy taková ta "tradiční česká" typu Lojza, Tonda apod., ale PROČ PROBOHA bych svým názorem obtěžovala zúčasněné osoby? Jim se to evidentně líbilo, když to dali, a nevím, proč jim třeba podsouvat, že "urputně a za každou cenu dávají stará česká jména" - ať si dají, co chtějí, ne? Navíc je fakt o dost podstatnější, co je to za člověka.
A ještě detail - není pravda, že Francouz nedá "Ančičku" - znám Francouzku, která se jmenuje Beruska, protože její matka kdysi chodila s Čechem, který jí říkal beruško, a moje kámoška z USA se jmenuje Vanessa Koren, protože její máma kdysi chodila s Čechem, který se jmenoval Kořen:-). (Všimněte si, že ani jedno původně není křestní jméno, a už vůbec ne francouzské nebo americké.) Takže pokud už potřebujeme "kategorie", tak osobně bych dělila na lidi, kteří dávají jména, která se tak nějak "dávají" a pak lidi, kteří se nechávají volně inspirovat a netrápí se konvencemi. Ale to je taky fuk - hlavní mi přijde žít a nechat žít.
Předchozí