| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Sourozenecké konstelace

Iveto, ja mam vlastne velke pochyby o tvoji schopnosti cist a chapat co ctes, ale to take neni gender specificka vlastnost. Chyba bude nekde ve skolstvi:-).

"Cizinko, kolik máš dcer a synů?"
Psala jsem prece, ze jednoho syna. Ale mam zname v ruznych zemich ktere maji syny a dcery. A pak je to sranda porovnavat, co v ruznych kulturech je klukovstvi a co holcicstvi.

"Obvinění pisatele článku z venkovského sexismu či katolictví jsou pěkná blbost, navíc povýšenecká. Čteš, co chceš číst, nikoliv, co je psáno."

Ja pisatele z katolicizmu neobvinuji, tohle rict je pekna blbost po tom vsem, co jsem psala treba Mediane, L, Majce a Gabre.
Z sexizmu ovsem ano. A stojim za tom

"Dítě lze vnucováním sociální role převychovat jen těžko. Tvrdili sice sovětští vědci, že prostředí je vše a genetika nemá vliv, ale každý víme, co to byly za žvásty. Z javoru kaštan neuděláš a že se Pepík podobá tátovi, to těžko bude prostředím."

ocituj mne prosim, kde jsem psala ze genetika nema vliv. A o te genetice jsem opravdu psala.

"Má empirická zkušenost: Mám více dcer i synů. V naší rodině žádné sexistické přístupy nevedeme. Jsem to já, kdo zastává "mužnější" a komplikovanější povolání a zrovna tak můj muž není neumí opravit kromě žárovky skoro nic. Máme více synů i dcer. Přesto holčičky jsou holčičky a kluci jsou kupodivu kluci. A projevují se tak už od prvních plenek, i když, ano, může být, že v nějaké holčičce je větší složka klučičí a pak je vynalézavá, analytik, statečná atd. a v nějakém klukovi je větší složka ženská a pak dovede být milý, pozorný, poetický. Samozřejmě. Přesto se shoduji s pisatelovým pozorováním, že když je někdo prostě holčičí, zůstane takový, i kdyby vyrůstal v prostředí autodílny a bez jediné kytky. Jakmile bude mít svůj koutek, ten bude vypdyt úplně jinak.
A to je asi to, co chtěl autor říct.
A ať se ti to líbí nebo ne, statisticky jsou mezi ženy a muži jasné prokazatelné rozdíly. Nemusí platit pro jednotlivce, ale pro celek platí."

Ze nektere dusevni vlastnosti jsou STATISTICKY vice rozsirene u muzu a nektere u zen, psala jsem ja a v teto diskusi prvni. Ale kdyz mluvis o klucicich a holcicich schopnostech v holkach a klukach jsi sexistka. Proste tenhle kluk je poeticky a tahle holka je racionalni a prizemni.
A vlastne basniku je vice muzu a v prakticke pecovatelky o domacnost casteji byvaji zeny. Je v tom kultura nebo priroda, ha:-)?

"Holčičky "poslušnější"? No opravdu jsou děvčata celkově ovlivnitelnější rozumnou radou a kluci víc hledají vlastní cestu. Je to tak celkem moudře zařízeno jejich rozdílnou biologickou rolí. Je přece jen výhodnější, když matky riskují co nejméně. Otcové se občas rizika bát nesmí. Atd."

Ano, v ceske malomestanske kulture. Az pojedes nekam za svymi detma do zahranici, jak pan Nagl, nebo podivas do jinych vrstv ceske spolecnosti, nebudes stacit se divit jak svet je ruznorody.

"Holky mají taky užší gaussovský rozptyl co se týká na jedné straně sice geniality a nadání, ale na druhé také imbecility. Jsou vyrovnanější. A méně kriminální, to potvrdí každá policejní statistika, nebo ne?"

O vlivu testosteronu a agresivitu snad jsem take psala ja, ne?

"Jak jsi ty ztotožněna, se svou ženskou rolí, (jsi-li ovšem žena)? Vypadá to, že ne. Ženy nemívají tak silný sklon k fanatismu, dají spíš na pozorování, než na indoktrinaci nějakým učením."

Jsem velmi dobre sebevedoma sve zenskosti. Proto jsem feministka a snazim se divat na svet ocima zeny, ne chlapa, pro ktereho asi vse je v poradku. Jak pro tebe:-].

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.