Rozhodně nejsem zastáncem dnes dosti rozšířeného názoru "kdokoli může dělat cokoli". Ale pokud jsem to dobře pochopila, ženy, které se rozhodnou rodit doma, činí tak v zahraničí i u nás za přítomnosti v porodnictví vzdělaných a zkušených porodních asistentek . Podle reakcí Lukáše to ale vypadá, že tyto PA dle lékařů nejsou dostatečně fundované, aby mohly samostatně zvládnout tak náročnou "operaci", jakou je porod, a případné komplikace vyřešily či rozhodly o převozu do nemocnice. Dokonce podle Lukáše PA nejsou ani věrohodným zdrojem informací pro své klientky. Ale proč? Je podle našich lékařů vzdělávání PA nedostatečné? ŽL na PA snad dostane každá, která přijde a má zájem? Mají nebo nemají tedy PA oprávnění vést samostatně porod? Zajímalo by mě taky, jaké vzdělání je nutné pro vykonávání činnosti PA u nás a jaké v zahraničí (střední, vyšší odborné, bakalářské?), tam, kde jsou porody doma za přítomnosti PA běžné. Všimněte si, jak Lukáš stále používá tytéž argumenty: nedostatečné vzdělání, neodbornost, nevěrohodnost. Mám z toho silný dojem, že u nás evidentně lékař nepovažuje PA za svého partnera. Proč?
J.
Předchozí