Ahoj Sumi, chtela bych ti jeste neco napsat ad hudebni sluch. Ja ted mj. "badam" na poli probouzeni hudebniho sluchu u dospelych, kteri se domnivaji, ze ho nemaji. Existuji prace americkych vedcu:), podle kterych udajne maji vsechny deti pri narozeni absolutni sluch! Neni mi ale jasne, jak to zjistili. Ale pripustme teoreticky, ze v ranem detstvi mame vsichni hudebni sluch a kdo ma to stesti a muze ho rozvijet, se pozdeji jevi jako hudebne nadany, ostatnim vloha zakrni. Pokud by to bylo tak, melo by byt mozne i u dospeleho pri spravne motivaci a dobre metodice schopnost vnimat tonovou vysku obnovit. Zkousela jsem to s par znamymi, kupodivu, ti co vydrzeli pul roku, po pul roce intonovali vsichni minimalne na urovni posluchace konzervatore, ktery ma z intonace trojku. To povazuju za dost slusne.
Jenze je tu jeste jedno uskali a to je RYTMUS. Ten je totiz pro schopnost aktivne provozovat hudbu rozhodujici. Jestli ma clovek smysl pro rytmus se da poznat lehce a v kratke chvili a bohuzel to nejde ani vuli ani nacvikem ovlivnit. Existuje urcite male procento lidi, kteri jsou nerytmicti a ti se pak nikdy nenauci kloudne na neco hrat, ale to neznamena, ze se nenauci hudbu vnimat, rozumet ji a mit z ni radost.
Take neni vubec pravda, ze hrat dobre na hudebni nastroj se naucis, jen zacnes-li v detstvi, nejlepe hodne utlem. Pokud nejsi nerytmicka a jsi dostatecne motivovana, naucis se hrat kdykoli na cokoli a i zpivat.
Ja jsem vlastne dodnes na nikoho, kdo skutecne NEMA hudebni sluch, nenarazila. Ale narazila jsem na dost lidi, kteri jsou tak nejak vnitrne zatvrdli, nebo kdo vi, co to je a muzika se od nich jakoby odrazi. Neciti ji. To je ale jen u dospelych. Nikdyu deti tak do trinacti - ctrnacti let. Cili podle mne je to nasledek a ne pricina.
Radsi uz toho necham. Mam evidentni sklony ke grafomanii.
Předchozí