Výhodou těch nejmenších dětí je jejich neuvěřitelné nadšení pro všechny činnosti. Nebojte se, že nebudete mít za rok dva co nabídnout dceři. Bude s Vámi radostně uklízet, péct, zapalovat svíčky, zdobit okna, psát Ježíškovi a zpívat koledy. Mojí dceři budou v lednu tři roky a zrovna dneska mi pomáhala rovnat cukroví do krabice. Byla z toho úplně vedle, poskakovala kolem krabic a pořád říkala, že je můj pomocníček a že zrovna takového pomocníčka potřebuju. Ujišťovala jsem ji, že je to tak, že bych bez ní nestíhala. :-DD
Taky jsem jí nechala zdobit perníky. Nemusím asi psát, jaký byl výsledek, ale o tom to je, o tom klidu, povídání u stolu. A hlavně: děti moc rády slyší chválu, že se jim něco povedlo a jak jsou šikovné a jak se Vám to líbí. Z dětství si pamatuju, jak moje mamka celý advent otrávila rodině gruntováním a pucováním. Já to neřeším. Člověk přeci uklízí průběžně, ne jednou za rok. Skleničky můžeme přeleštit třeba v březnu a v září, ne? A nemusíme mít 40 druhů cukroví, že? Důležité je nepodlehnout tlaku a advent si, pokud možno, užívat.
A k těm zvykům - každou adventní neděli zapalujeme jednu svíčku na věnci, na Štědrý večer při večeři dáváme každému pod talíř šupinu z kapra, aby se nás držely příští rok korunky. Když byly ty starší děti menší, pouštěly jsme skořápky se svíčkou. TAky se krájí jablíčko, jestli bude hvězdička (krájí se vodorovně, ne svisle od šťopky k bubáku). Při večeři nevstává nikdo od stolu (údajně snad ten co vstane, tak by měl do roka jaksi zemřít...). Pouštíme koledy. Dnes spíše z CD, ale když byl syn menší, hrál na flétnu nějakou tu koledu. Dcera už docela zvládá zpívat "Rolničky" a říkaly jsme si i jednu vánoční básničku. Můžete házet i střevícem - hází se zády ke dveřím, pokud špička směřuje ven, ten dotyčný do roka domov opustí, pokud směřuje dovnitř, zůstane doma. (My bychom to možná mohli aplikovat u naší starší dcery, protože má chlapce, třeba se odstěhuje, he,he.)
Pro umocnění kouzla Vánoc a Ježíška jsme zásadně nestrojili stromeček před těmi nejmenšími dětmi. Měli jsme ho schovaný a strojili jsme ho večer 23.12. když šly děti spát a nechali jsme ho svítit. Jelikož děti ráno většinou vstávají jako první, tak jsou to právě ony, kdo jako "první" vidí ozdobený stromeček. Samozřejmě žijou v domnění, že ho v noci přinesl a ozdobil Ježíšek právě pro ně. A že večer přinese dárečky ... Nikdy nezapomenu na to, když byly mojí starší dceři asi 4 roky a šla v noci (nad ránem) na záchod a v obýváku už stál stromek a svítil. Slyšela jsem ji, jak cape na ten záchod a pak zacapala k tomu stromku, ani nemukala, jenom jsem slyšela jak tam přešlapuje kolem a šustění. Pak jsem usnula a ráno jsme dceru našli spát na gauči vedle stromečku ... :-D
Předchozí