Já jsem taky zdravotník a svým způsobem je chápu... On zdravotník má při každé příležitosti hlavu plnou všech možných komplikací a rizik, pořád se mu honí hlavou, co všechno se může stát (byť jsou ty komplikace často velmi vzácné) a to určitě nepřispívá k duševní pohodě, která je při porodu tolik žádoucí... Kdyby se při tom porodu dívala na věc jako zdravotník, tak by určitě měla i strach a ten porod by asi tak hladce neproběhl.
Já osobně bych sice doma rodit nechtěla, alespoň určitě ne první dítě, ale ctím svobodu volby a respektuji právo každého jedince na sebeurčení.
V České republice lze bohužel "oficiálně" rodit pouze v ústavní péči. Pokud se někdo rozhodně rodit doma, pak skutečně podstupuje určité riziko, protože tady k tomu prostě dosud nebyly vytvořeny vhodné podmínky. A jak se mi zdá, tak v dohledné době asi nebudou.
Jinak pokud jde o ten článek, tak z toho mám moc příjemný pocit, tak spokojené vyprávění o porodu jsem snad ještě nečetla, z těch řádků přímo vyzařuje pohoda a klid; tady byl porod skutečně radostným zážitkem a důstojným uvítáním nového tvorečka na svět... Kéž by se takhle pohodově a příjemně dalo jednou rodit i v porodnicích...
Předchozí