Je pravdou, že velkou roli hraje dědičnost. Proto mne také překvapilo, že z článku autora vyznělo, jako by vše záviselo jen a jen na botách. Moje matka má nohy příčně i podélně ploché od útlého věku, už jako malému dítěti jí předepisovali vložky (ve třicátých letech!)Její matka, moje babička, která se narodila v r. 1899, měla stejné problémy, ve vyšším věku měla vbočený palec a ten jí tehdy sekali! Já mám nohy příčně ploché, podélnou klenbu mám OK. A snažila jsem se nikdy nenosit příliš vysoké podpatky a úzké špičky už vůbec ne. Na módu posledních let - dlouhé a úzké špičky, které mi připomínají kašpárka - jsem nikdy ani nepomyslela. A moje děti, narozené v polovině sedmdesátých let (15 měsíců po sobě), kdy se u nás žádné asijské boty neprodávaly a kupovala jsem jim kvalitní kožené botičky,obě nosily stejný typ obuvi,ale syn měl odmalička příčně i podélně ploché nohy a předepisovali mu vložky, dcera nohy dobré, ovšem má lehký sklon k příčně ploché noze - přesně jako já.
Samozřejmě souhlasím s tím, že botami se dají nohy zcela zničit, na asijské boty ani nepohlédnu, nicméně dědičnost je v tomto případě neopominutelná!
Předchozí