Četlas vůbec ten příspěvek, na který reaguješ?
Já přece netvrdím, že špatné jsou těhotné ženy!
Já tvrdím, že špatný je přístup drtivé většiny porodnic k nim!!!
To, jak si porodnici představuje Štěpa, je přece ten ideál, jak by to mělo vypadat, a v takové porodnici bych hnedle rodila také! Jen jsem konstatovala, že zřídkakdy to obdobně vypadá v praxi.
Zažila jsem oba přístupy (brutální Apolinář i skvělé Vrchlabí), takže vím, že to jde dělat citlivě a lidsky.
Hlavním důvodem, proč stále více žen volí porod doma, není to, že by byly milovnicemi adrenalinových sportů (přežie-nepřežije/ odmotám mu tu šňůru z krku včas, nebo až post mortem...), ale protože chtějí, aby jejich dítě nebylo poznamenáno necitlivým vedením porodu (ta škála poškození je velmi rozmanitá od LMD/ADHD přes atopický ekzém až třeba k evokaci SLE). Smutnou skutečností je, že na jeden seriózně komplikovaný porod (placenta praevia, vyhřezlý pupečník, příliš úzká pánev...) připadá dvacet porodů, které byly dodatečně zkomplikovány až v porodnici (přesněji "které byly dodatečně zkomplikovány až porodnicí")! Většinu komplikací při porodu totiž způsobují lékaři (porodní asistentky, náhodně se vyskytující uklízečky, okounějící medici, žákyňky atd) právě tím nevhodným přístupem k rodičkám a stresující nemocniční prostředí!
Kdyby porodnice nabízely citlivý přístup, pocit intimity, klidu, zázemí a bezpečí (včetně toho, že hned vedle je operační sál pro případ "kdyby něco"), mnoho z "domácích rodiček" by nemělo potřebu rodit doma!!!
Předchozí