Když jsem se rozhodovala, jak chci, a hlavně kde rodit, četla jsem spoustu článků o tom, jak je obtížné si doslova vybojovat možnost rodit doma v klidu. Každý si může sehnat informací kolik chce, ale málokdo má tu trpělivost a hroší kůži a v našem státě domácí porod uskutečnit.
Ptám se proč je to s těmi domácími porody tak komplikované? Pořád mi to ještě nikdo nevysvětlil a můj osobní názor, který, přiznávám, může být mylný, nicméně nic logičtějšího mě zatím nenapadlo, je, že porodníci mají z těmi porody v porodnicích velice "výhodný byznys" (finance spojené s každou v nemocnici rodící ženou). Jakmile získají pocit, že jim chce někdo šlapat na paty, hned mu přistřihnou křidélka (viz. snahy samostatných porodních asistentek).
Zkuste si někdy zjistit, v kolika případech je skutečně potřeba lékařský zásah při porodu na celkový počet porodů v naší zemi. Výsledek Vás zřejmě překvapí. Naše povědomí je však tak zmanipulované, že rizika už prostě považujeme za naprostou samozřejmost.
Tak přemýšlím, kdy někoho napadne revoluční myšlenka a udělá si podobný výhodný obchod ze samotného plození dětí. Je možné, že se zjistí, že pouze za speciální asistence odborníků, lékařských přístrojů a pod dohledem, se v budoucnu budou plodit skutečně zdraví jedinci a eliminuje se možnost nejrůznějších vad.
Že je to směšná nadsázka?
A kdybyste našim prababičkám, vracejícím se z okopaného políčka s novorozenětem pod paží, začali vykládat, jak je to běžné dnes a že ony mají vlastně štěstí, že ten porod ve zdraví přežily, nechytaly by se taky za hlavu?
A na závěr se omlouvám těm hodným porodníkům, které myslí především na budoucí maminky. Nechtěla jsem se dotknout všech...:o)
Předchozí