Marťušo,
nástřih - to tady holky jenom tak neplácaj, to je opravdu oficální doporučení Světové zdravotnické organizace, že stříhat by se mělo pouze v určitých situacích. A takový ten "preventivní" nástřih, který se u nás často dělá, mezi ty situace nepatří. Dle WHO by se jako prevence natržení mělo stříhnout jenom tehdy, když hroží, že natržení bude horší než nastřižení. Což není až tak častý případ :o) Pokud mě paměť neklame, WHO mluví o 10% nástřihů jako o ideálním stavu, kdy se nešmiká zbytečně???? A s tím nejslabším místem jsi to trefila :o) Je to dost častý argument PRO NATRŽENÍ - tkáň, která se natrhne na nejslabším místě prý nemívá tak obtížné hojení jako tkáň, která je nastřižená ve svém silném místě :o) Prý :o) Každopádně i u nastříhávání bývá upozrňováno na to, že bývá obtížné tkáň uchránit, takže se potom ještě dál trhá a v konečném důsledku je poranění horší, než kdyby se tkáň natrhla. Jinak doktor čekat nemusí, může tkáň aktivně chránit, pokud má k hrázi dobrý přístup. Já se taky necítím být chytřejší, než doktoři - jenom jsou mi bližší názory jiných doktorů, než těch co radši stříhnout. Těžký úděl pacientky/rodičky v demokracii :o)
porod doma - evidentně nevíš, o čem mluvíš. Co je na porodu doma problém? Hmmm, zkus si přečíst třeba článek od Johanky. Tuším tam i píše, že v Německu si věci kolem domácího porodu zařídila během jednoho týdne, v Čechách se jí to nepovedlo za celé těhotenství :o( Přečti si články od holek, co doma rodily v zahraničí, přečti si články od holek, co doma rodily v ČR. Můžeš porovnávat :o)
Jinak pokud si přečteš článek, tak tam pan Marek píše, že "kteří si navíc návrh zákona o nelékařských povoláních zcela jistě podrobně nepřečetli a "neprohlédli" tak fintu navrhovatele, Ministerstva zdravotnictví, které jedinou větičkou hodlá lékařům poskytnout i u porodů naprostý monopol a zlikvidovat tak profesi porodní asistentky". Podle toho, co jsem o zákonu četla, vadí v něm především věta, že porodní asistetka, aby mohla pracovat samostatně, musí mít praxi na novorozeneckém oddělení - což prý dnes není možné???? Nevím. Každopádně v novinách jsem četla ohlasy i z EU, kde v podstatě bylo upozrňováno na to, že česká podoba porodní asistentky z tohoto zákona není zcela kompatibilní s evropskou podobou porodní asistetnky :o( Pokud by to tak opravdu bylo (a někteří politici se v podstatě netají tím, že chtějí, aby porodní asistentky pracovaly pouze pod lékaři), tak to odnesou například i porodní domy (respektive ten jeden, co jakž takž začíná fungovat, byť se v něm zatím nerodí).
S.
Předchozí