Myslím, že paní Hofhanzlová chtěla poukázat spíše na to, co je pro člověka přirozené a ne tak na konkrétní, tvrdý život našich předků. Je pravda, že jsme se od přirozenosti velmi odklonili, jíme složitě upravované potraviny, které obsahují spoustu přídavných látek. Statistiky sice uvádějí vyšší věkovou hranici, které se lidé dožívají, ale to je do značné míry díky vyspělejší medicíně. Naproti tomu trpíme v mnohem větší míře civilizačními chorobami, které naši předkové téměř neznali. Většinou umírali na "nemoci chudoby". A právě ty dnešní civilizační choroby úzce souvisejí se současným způsobem života. Přílišný blahobyt, konzumace velkého množství masa a jiných živočišných bílkovin atd., zkrátka nezdravá strava, málo pohybu, uspěchaná doba, stres...Chápu názory paní Hofhanzlové jako povzbuzování, abychom hledali, co je pro člověka přirozené, k čemu nás Pán Bůh stvořil a co nám dal k jídlu (určitě to nebyly barvené, ochucené, perlivé a uměle doslazené limonády:-))
Předchozí