V mé poradně o zdravém způsobu života se mě nejednou mladé ženy ptaly, jak by se měly připravit na příchod dítěte. Měly obavy z rostoucího výskytu chronických onemocnění dětí, jako jsou např. ekzémy a alergie a chtěly, aby jejich budoucí děťátko bylo v pořádku.
Myslím, že minimálně čtyři oblasti našeho života jsou velmi důležité pro tělesné a duševní zdraví budoucího potomka – zdravá výživa matky, její zdravé pevné tělo, přírodní péče o případné neduhy a klid a mír v duši.
Často se mě lidé ptají, jaký výživový směr zastávám a moje odpověď je, že žádný. Snažím se lidem připomenout, jak jedly a vařily naše prababičky, jak důležité je vracet se ke stravovacím zvyklostem našich předků.
Mám několik zásad dobrého stravování. Jíst pestře, jíst střídmě, jíst to, co vyroste a uzraje v naší zemi, jíst to, co zrovna zraje nebo co je zde přirozeným způsobem uskladněno. Jíst jednoduchá jídla, složená z několika málo druhů surovin, jíst to, co se rychle kazí (jde o živou potravinu), jíst jídla čerstvě připravená a vařit si samy. Pokud je to jen trochu možné, připravovat jídla ze surovin ekologického zemědělství nebo to, co si vypěstujeme.
A čeho bychom se měli vyvarovat? Nejíst konzervovaná jídla a instantní potraviny, potraviny, které se přirozeně rychle kazí a v obchodech mají velmi dlouhou expirační dobu. Vyloučit z jídelníčku potraviny s přídatnými látkami tzv. „éčky“ (přibarvená, aromatizovaná atd.). Výrazně omezit konzumaci živočišných bílkovin, vyloučit nebo alespoň výrazně omezit bílý cukr a vše, v čem je obsažen, bílou mouku a před exotickými plody dávat přednost našemu ovoci. Nepoužívat umělá dochucovadla a naučit se tak našimi otupělými chuťovými buňkami postupně vnímat lahodné chutě zeleniny či obilovin.
Naučme se pít čistou, pokud možno pramenitou vodu. Je to živá voda, která vnáší do těla sílu a zdraví. Vím, že pro mnohé, zejména žijící ve velkých městech, je toto obtížně uskutečnitelné, ale připomínám zde alespoň její zapomenutou důležitost.
Připravujme si ovocné čaje z čerstvého nebo sušeného ovoce, obilné čaje, obilné kávy, čaje z bylin, které nemají výrazné léčivé účinky – listy jahodníku, maliníku, ostružiníku, šípky, ve speciálních obchodech prodávaný Roibos. Bylinné čaje pijme jen při nemoci a jednu bylinu ne déle než týden nebo 14 dní. S pitím to nepřehánějme, zdravé tělo by samo mělo cítit kolik tekutin potřebuje.
Při takovémto způsobu výživy pročistíme své tělo a připravíme je nejen pro dobré nastávající těhotenství, ale též pro náš budoucí, zdravý, plnohodnotný život.
Kromě výživy je pro naše tělo důležitý pohyb - cvičení. Již od dětství vedeme dosti nepřirozený způsob života. Hodně sedíme, máme málo přirozeného pohybu, zejména děti vyrůstající ve městech. Pro současnou ženu, která se připravuje na těhotenství, považuji za nejlepší přípravu chodit pravidelně ven do přírody, pokud je to jen trochu možné, pracovat občas na čerstvém vzduchu a cvičit jógu. Jóga speciálně upravená pro ženy Západu se nazývá gravidjóga. Jde to cvičení, které se provozuje nejen v těhotenství, je důležité začít mnohem dříve. Jsou to příjemná cvičení, prokládaná relaxacemi, zaměřená na správné fungování těla, jeho vnitřních orgánů a zejména svalů pánevního dna. Toto cvičení vede k dobrému zvládnutí těhotenství, aniž by tělo strádalo a k bezbolestnému průběhu porodu.
Běžné akutní nemoci se naučme léčit jemnými přírodními prostředky – bylinami, obklady, léčivými oleji a tinkturami atd. A převezměme tak velkou část odpovědnosti za své zdraví na sebe.
Je to velmi důležité, protože nadužívání klasických léků vede ke zbytečnému zatížení těla. Snažme se proto získat znalosti těchto zapomenutých moudrostí našich předků.
Snad nejdůležitější pro příchod nového miminka na svět je však vyrovnaný, spokojený život ženy, plný klidu a míru. Nikdo z nás nežije ve skleníku, život není jednoduchý, je plný překážek a dobré věci se získávají většinou přes něco hodně těžkého, ale je v našich možnostech žít ho v souladu se sebou samým a se svým okolím. A návod na to? Ten je jednoduchý a přitom tak obtížný. Když naše myšlenky budou čisté, bude čistý a projasněný náš život a všechno, co nás v něm bude míjet.
Luštěniny – zařazujeme do jídelníčku fazole nejrůznějších velikostí a barev, hrách, cizrnu, hrách římský, čočku, červenou čočku. Sóju nedoporučuji jíst často. Luštěniny jíme v malých množstvích, ne tak jak jsme zvyklé ze současné české kuchyně (hromady zadělávaných fazolí nebo čočky nejlépe s uzeninou). Výhodné je uvařit hrnec luštěnin, dát do mrazničky a po hrstičkách přidávat do zeleninových polévek, těstovin, tzv. rizot z různých obilovin, pomazánek.
Zelenina – tuto jíme čerstvou nebo krátce tepelně upravovanou dušením, rychlým orestováním na kvalitním oleji, nad párou. Podáváme ji v kombinaci s celozrnnými obilovinami nebo těstovinami. Držíme se zásady, zařazovat do jídelníčku zeleninu, která právě přirozeně dozrává a která vyroste v naší zemi. Naše tělo je na tyto plodiny za staletí zvyklé a ony obsahují vše, co je pro naše zdraví potřeba. Zelenina vypěstovaná rychlením za pomocí umělých hnojiv a substrátů, navíc chemicky ošetřovaná, přináší do těla ženy tyto látky, které mohou negativně ovlivnit zdraví její a jejího potomka. Do jídelníčku zařazujeme také plané byliny nasbírané v čistém prostředí (např. kopřivy, pampelišky, lístky fialek).
Jídelníček by měl obsahovat semena – slunečnicová, dýňová, semínko zlatého lnu a sezam. Tato jsou velmi bohatá na minerály, zejména vápník a také jejich tuky jsou pro tělo velmi prospěšné.
Ořechy přidáváme do sladkých i slaných jídel, ovšem jen vlašské a lískové. Vyhýbáme se dováženým druhům ořechů.
Ovoce - rozhodně dáváme přednost našemu místnímu ovoci – jablkům, hruškám, třešním, švestkám a dalším zahradní a lesním plodům. Tropické ovoce nebo ovoce dovážené může být někdy příčinou alergií, proto se vyplatí opatrnost.
Bílkoviny – hodně se toho namluví o nebezpečí nedostatku živočišných bílkovin, ale o tom co způsobuje jejich nadbytek, se již nedozvíme. Každá maminka ví, že narozenému dítěti, které nemůže být kojeno, by plné kravské mléko ublížilo. A není to pro obsah tuku, ale pro vysoký obsah bílkovin, které by organismus dítěte výrazně zatížily. Plné kravské mléko nemá být podáno dítěti do 3 let! A stejné pravidlo o zatížení těla bílkovinami platí i pro dospělé, kteří konzumují maso, mléko, sýry, jogurty a vejce příliš často, jak je dnes všeobecně zvykem.
Považuji za důležité opatření pro zdraví nejen mladé ženy, ale všech lidí, aby omezili přijímání živočišných bílkovin.
Tuky – jíme tuky přirozené, původu živočišného – v menší míře máslo, sádlo, ale zejména tuky rostlinné panenské (za studena lisované) – olivový, sezamový, dýňový, slunečnicový, z kukuřičných klíčků a obměňujeme je. V potravinách, které jsou tzv. odtučněné, chybí nejen tuk, ale také významné látky, které jsou na tuk navázané - např. vitaminy.
Cukry – je dobré omezit bílý cukr a potraviny, ve kterých je přítomen. Vede to k očistě našeho těla. Navíc je třeba připomenout, že při zpracování cukru v těle se spotřebovává vápník. Bílý cukr můžeme nahradit cukrem třtinovým, medem nebo ječmennou sladěnkou.
Vitaminy – maminky, buďte opatrné na syntetické vitaminy, multivitaminové preparáty nebo jiné výživové doplňky. Nedovedou nahradit přirozené vitaminy přijímané v potravě a navíc mohou tělo zatížit, až poškodit (pozor na nadbytek vitaminu A a D – pozn. red.).
O minerály a stopové prvky nebudeme mít nouzi, budeme-li zařazovat do jídelníčku i malá množství celých zrn, semínek a zelené natě známé zeleniny nebo planých bylin.
Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.
Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.
Těhotenství |
Dítě |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.