13.7.2006 8:14:41 Petra čekatelka
Re: Zírám
Zdravím!
Jelikož mám za sebou chemickou vejšku a taky se chystám na mateřství, ráda bych se vyjádřila ke smažení na oleji versus smažení na sádle.
Oleje jsou směsi nenasycených mastných kyselin. Čím více "dvojných" vazeb, tím lépe pro náš organismus. Problém však nastává, když na oleji smažíte. Dvojné vazby jsou málo odolné vůči teplotám vyvíjených při smažení a tak dochází k tomu, že se milé vazby rozpojí a dojde k zesíťování. Z jedné molekuly tu náhle máme jakousi polymerní látku. Když tato molekula dorazí do střev, nalepí se na jejich stěnu jako sliz a dochází tak k výrazně nižšímu vstřebávání živin ze "zdravé" potravy.
Pak tu máme smažení na sádle. Sádlo je jednoduchá mastná kyselina bez dvojných vazeb, takže při smažení nedochází k jeho zesíťování. Sice dostanete do těla nezdravý tuk, který pak zvyšuje hladinu cholesterolu, ale díky tomu, že vaše střeva dokáží vstřebat více živin, považuji tuto variantu za přijatelnější.
Mějte se a nepodléhejte názorům druhých... Jestliže si každá ženská uvědomí, že je osobnost a nebude podléhat papouškování "ostatních slepic" pak udělá nejlépe...
Odpovědět