a musím se zastat paní kuchařek ve školce. Moje mamka pracuje jako kuchařka ve školce na Praze 4 a vím, že se snaží všichni, včetně paní ředitelky, zařazovat stravu pro děti v maximální míře zaměřenou na zdravou výživu tj. ovoce, zelenina, maso, ryby, luštěniny atd. A divila byste se, kolik dětí toto vyjmenované nejí, protože se stravují s rodiči po restauracích a chtějí - smažený hermelín či sýr, párek (zrovna ten, co není maso a naví je v něm dost soli), hranolky a jiná "zdravá" jídla, které je naučili jejich rodiče jíst.
Pokud jste stravovací referentkou zkuste si na jeden den vyšetřit čas a jít s podívat do kuchyně, jak se tam vaří a hlavně se pak koukejte, jak děti jedí:-( to je katastrofa, ten nechce to a ten zas ono.. ono to není o tom, co jim dají ve školce (učitelé je nemají vychovávat, pouze usměrňovat), ale k čemu je vedou rodiče.
Takže pokud byste se zaměřila na rodiče a zdravou výživu pro jejich děti, možná byste se pak dozvěděla, kde je kámen úrazu. Možná paní ředitelka ráda zařadí více ovoce a zeleniny, ale budou si pak stěžovat jiní rodiče, že jejich dítko nemělo nic k jídlu, protože tohle prostě nejí:-(
Proto si myslím, že chyba není toliko v přístupu personálu školky, kteří mají mimochodem dost nízké rozpočty na jídlo a podobné,aby je pak zbytečně vyhazovali do koše, ale v přístupu rodičů, kteří davají svým dětem nezdravé potraviny a které tudíž zdravou stravu odmítají - zkuste se někdy kouknout do koše na odpad, kolik již zmíněných zdravých potravin tam skončí a budete se divit, co naši miláčkové všechno nejedí:-)
Předchozí