Moje děti už sice jsou ze školky pár let venku, ale přesto přidám i svůj názor.
Myslím si, že je třeba brát v úvahu každé jednotlivé dítě. Pokud by moje dítě bylo obézní jedlík, určitě bych byla pro pohanku, špenát, jablko ke svačině bez pečiva, žádné sladkosti, k pití pouze vodu. Nechceš? Nechutná ti? Odchod od stolu, neublíží ti to.
Pakliže jde ale o dítě, které obecně jí velmi málo, v podstatě je podvyživené (jako jsou doteď moje děti), tak budu chtít, aby dostávaly to, co opravdu sní (což si bohužel o pohance, špenátu apod. nemyslím), budu chtít, aby si měly možnost denně zobnout do masa, aby ke svačině bylo pečivo. Nevadila by mi ani kobliha - pokud ji sní, třeba z ní přibere :-).
Nejvíc by se mi asi líbil model, co tu někdo výše popisoval - dítě si vybere.
Co se týká sladkostí, myslím si, že 2 bonbony denně dítě nezabijou, spíš bych trvala na tom, aby to bylo před poledním čištěním zubů. Ale zase - pokud by mé dítě trpělo nadváhou, tak by mi to milé nebylo.
(V současnosti žádné mé dítě do jídelny nechodí, protože jim tam nechutná a stejně to nesní a celé vrací - vím od učitelek. Takže jsem obědy platit přestala a vařím teplé večeře, abych měla jistotu, že se aspoň jednou denně pořádně nají. Oba jsou hubení a jí velmi málo. S "tlusťochama" bych tohle neřešila a klidně je nechala na večerním hlávkovém salátu :-) .
Předchozí