| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Co jedí moje děti ve školce?

Naprosto chápu maminku,kterou skladba jídelníčku ve školce nazlobila.O to víc mrzí,když prahnete po změně,ale jste osamělým pěšákem.Vytrvat a něco změnit je pak téměř nemožné....Zažila jsem to na vlastní kůži,na schůzce ve školce jsem měla k jídelníčku připomínky a byla jsem JEDINÁ !!!!!!!Trochu šok....

V loňském roce mé dvě děti ukončily MŠ,letos jsou tedy prvňáky.Po celou dobu čtyřleté docházky jsem pečlivě četla jídelníček.Při některých variantách jako např.salámová pomazánka na vece,mléko...mi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.Ostatní jídla taky zcela postrádala fantazii,přednost měla česká kuchyně a to,co dle kuchařek děti nejspíš snědí(nedělám si iluzi,že ony samotné doma vaří zdravá jídla)....omáčky s brambory či knedlíky,sladká jídla,luštěniny s párkem,vepřové,hovězí a kuřecí v nějaké typicky české úpravě.Svačinky byly představě zdravé výživy na hony vzdálené....pomazánky na vece,mléko či čaj a to i tehdy,když se mléko k pomazánce naprosto nehodilo(viz výše zmiňované)a mohlo by způsobit u citlivějších dětí akorát bolest břicha.Když nebyly pomazánky,místo vyplnily sladké rohlíky,briošky,šátečky či koláče se sladkým čajem či džusem.Sladké k sladkému si dá snad opravdu jen šílenec.Něco jako vámi pisatelkami popisovaný jogurt,banán či jablko s mandarinkou jsem nikdy nezažila.Zato bonbónky za odměnu se to jen hemžilo.....

Časem jsem totálně rezignovala a doplňovala fádní školkový jídelníček doma tím,co považuje naše rodina za podstatné(jogurty,ne příliš slazené vločky,mléko,hodně ovoce a zeleniny,lehké rybí a drůbeží pokrmy,potraviny s vlákninou,jáhly,pohanka,parabolizovaná rýže,dostatek tekutin: ne příliš či vůbec neslazených v mnoha variantách(ovocné a bylinkové čaje,ředěné džusy,minerálky či jen obyčejná voda).Když se tak stravují rodiče a dětem totéž odmalička předkládají,nemá s ničím dítě problém.

Ten vidím hlavně v tom,že rodiče dnes nemají na přípravu jakéhokoli jídla čas ani zájem,většina z nich se stravuje ve fastfoudech,kam berou i potomky,nosí domů potraviny i pro ně samotné lákavé-saláty s majonézou,salámy,párky, hranolky a pak už je opravdu pozdě v MŠ něco napravovat,protože děti očekávají svůj milovaný smažák,hranolky či párek.Ve všem ostatním se budou jen šťourat.A aby se jídlo nevyhazovalo a netekly zbytečně peníze,kuchařky jim to nabídnou.Zdravá výživa je ,bohužel,u nás stále v plenkách a většina má zakódováno CO JE ZDRAVÉ,NENÍ DOBRÉ.Že už leta vycházejí různé kuchařky,které nabízejí z produktů zdravé a racionální výživy spoustu výborných a chuťově atraktivních variant,nechává spoustu lidí naprosto lhostejnými.

Na závěr věta jedné maminky,která vodila své dítě do školky denně s lízátkem v puse a podivovala se mým komentářům nad jídelníčkem:
Já nevím,co pořád máte s tím jídlem,to ,co tu je napsané,to vařila i moje babička,maminka,jedla jsem to celé dětství a žiju.....

A to je náš český pohled na věc.Jen proboha nic neměnit!!!!!!!

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-6= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.