Viděli jste pořad Jamie Olivera o školních jídelnách? Jak tam měli KAŽDÝ DEN pizzu, hranolky, hamburgery, pořád to samé? A když se snažil to změnit a zavedl tam zeleninu, děti to nejedly a navíc narážel na odpor ředitelů, protože to stálo moc peněz.
To je problém, naše školky jsou proti tomu zlatý. A ať se na mě nikdo nezlobí, ale na tom jídelníčku u Lucky ve školce neshledávám - snad kromě těch párků - nic nevyhovujícího. U toho masa je mi naopak sympatické, že to střídají - nemyslím si, že by bylo moc žádoucí jíst pořád jenom jeden typ masa, byť by bylo považováno za "zdravé". A pokud má to hovězí jednou týdně a doma se nevaří vůbec, tak v tom nevidím problém.
My se snažíme doma vařit ze surovin, nikoli z polotovarů, hamburgery a hranolky dětem nedáváme vůbec a smažené jen výjimečně. Taky se snažíme jíst hodně zeleniny a ovoce. Ale připadá mi, že striktně odmítat cokoli, co není celozrnné pečivo, naklíčené zrní, pročítat všechna "éčka" na obalech a zavrhovat občasné bonbóny a čokoládu už trochu zavání fanatismem.
Nedávno jsem byla na velikonoční akci, kterou pořádalo mateřské centrum. Děti tam putovaly za "pokladem", který představovaly "biobonbóny" z melasového cukru. Takže se organizátoři maximálně snažili vyhovět požadavkům zdravé výživy. Přesto se našla jedna maminka, kterou to děsně zprudilo a vynadala jim, proč tam nemohli dát místo bonbónů radši hrozinky nebo třeba nějaké obrázky, že ONA bonbóny svým dětem zásadně nedává a takhle z pokladu nedostaly nic a mrzelo je to. Dětem bylo cca okolo 4-5 let a neříkala nic o tom, že by byli alergici. Tak tomuhle říkám fanatismus.
Předchozí